Trgovački lanac osuđen jer kupcima nije htio isplaćivati naknadu za ambalažu

Objavljeno, 03. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: ARHIVA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer u devet svojih supermarketa u Zagrebu kupcima nije plaćao naknadu od 50 lipa za povratnu ambalažu.

Prema presudi, trgovački div Spar činio je to od 5. studenoga sve do inspekcijskog nadzora obavljenog 4. prosinca u zagrebačkim prodavaonicama u Dubravi, Banjavčićevoj, Ulici Savezne Republike Njemačke, Žerjavićevoj, Avenija Dubrovnik, Petrovaradinskoj, Arena centru, Branimirovoj i Velikoj Gorici.

“Prilikom preuzimanja otpadne ambalaže od pića obuhvaćene sustavom povratne naknade, nisu posjedniku ambalaže isplaćivali iznos povratne naknade od 0,50 kuna u gotovom novcu, već su to isplaćivali umanjenjem iznosa na računu za kupljenu robu koju je isti prethodno morao kupiti u Sparovoj prodavaonici”, stoji u nepravomoćnoj presudi.

To je pak protivno Uredbi o gospodarenju otpadnom ambalažom kojom je propisano da je prodavatelj obvezan isplatiti potrošaču iznos povratne naknade 0,50 kuna po komadu i protivno Pravilniku o ambalaži kojom je propisano da posjednik ima pravo na isplatu iznosa povratne naknade.

Kazna do 800.000 kuna

Time su, dakle, počinili prekršaj iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Prijavio ih je kupac M. M. koji je 5. studenoga pokušao predati plastične boce za koje nije dobio gotov novac, 0,50 kuna po komadu, već je morao za donesene boce prvo kupiti robu u Sparu u Martićevoj ulici.

Nakon toga, inspektori su anonimno obilazili Sparove dućane po Zagrebu te ustanovili kako je to uobičajena praksa, a ne izdvojen eksces. Spar se na sudu branio kako nigdje u zakonu ne piše da potrošač za ambalažu mora dobiti gotov novac, što je sud odbio kao neosnovan argument.

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, za taj je prekršaj za pravnu osobu propisana kazna u rasponu od 100.000 do 800.000 kuna, a za odgovornu osobu od 30.000 do 70.000 kuna. No sud im je znatno ublažio kazne “smatrajući da se svrha kažnjavanja može postići i blažom kaznom od propisane”.

Spar je, tako, kažnjen s 10.000 kuna, a direktor Danijel Vidiš s 3000 kuna. Presuda je nepravomoćna i na nju se sve strane mogu žaliti.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO