Trgovački lanac kažnjen jer je kasnio s plaćanjem dobavljaču mesa

Objavljeno, 03. listopada 2023. Vijesti
# Foto: PLODINE / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je poznati trgovački lanac zbog nepoštenih trgovačkih praksi prema svojem dobavljaču.

Prema odluci na koju žalba nije dopuštena, Plodine su “iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse svom dobavljaču”.

“Tako je u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019., trgovački lanac obavljao plaćanja dobavljaču svježeg mesa – junećih polovica – u rokovima duljim od 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

To predstavlja nepoštenu trgovačku praksu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom”, navodi se u rješenju Agencije.

Plodine su na ukupno 47 faktura kasnile s plaćanjem dobavljaču od jednog od 87 dana duže od zakonskog maksimuma od 30 dana. Neke su račune, dakle, platile 31. dan od ispostave fakture, a neke tek nakon 117 dana.

U Plodinama su se branili kako je riječ o nenamjernom propustu tijekom knjiženja faktura s obzirom da oni kao veliki trgovački lanac posluju s tisućama dobavljača.

No, Agencija ih je svejedno kaznila s 15.000 eura i zabranila im da to više rade, odnosno naložila im da plaćaju u roku. Plodine se ne mogu žaliti, ali mogu pokrenuti upravni postupak protiv tog rješenja.


Tagovi: AZTN DOBAVLJAčI KASNIO S PLAćANJEM NEPOšTENA PRAKSA PLODINE TRGOVINA ZAšTITA TRžIšNOG NATJECANJA

NEDAVNO OBJAVLJENO