MJESEČNO MANJE OD MINIMALCA

Traže 100 berača i nude sramotnu dnevnicu: Zato ljudi odlaze van

Objavljeno, 20. rujna 2020. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / METKOVIĆ / Berba mandarina u dolini Neretve
AUTOR
Redakcijski tekst

Ovih dana počinje berba mandarina u dolini Neretve, a tamošnji OPG-i naveliko oglasima traže berače za ovu sezonu.

Novinare je zatekao oglas na jednom radiju u kojem OPG iz Opuzena traži berače i ističe: “Hrana i smještaj osigurani, dnevnica 90 kuna”.

Dakle, 90 kuna dnevno, što bi značilo 2700 kuna ako rade svih 30 dana, odnosno cijeli mjesec! Zajamčeni minimalac u Hrvatskoj je 3250 kuna neto mjesečno, ali za 22 radna dana.

Novinari Slobodne Dalmacije nazvali su broj iz oglasa, a čovjek se opravdavao kako on “beračima besplatno daje smještaj u svojem apartmanu i tri dnevna obroka, kao i to da za berbu traži oko sto ljudi“.

No, upozorava kako se nitko ne javlja: “Ma nema ništa, Hrvati ne žele raditi, samo se žale”.

TJERAJU RADNIKE IZ HRVATSKE

“Eto, ima i onih koji hoće radit. Sad mi na imanju beru radnici iz Rumunjske i Bugarske i nitko se od njih ne žali, a ima ih dosta”, uvjerava ih čovjek iz OPG-a.

Prve procjene govore da će ove sezone u dolini Neretve biti oko 32.000 tona mandarina. Početna cijena najkvalitetnijih plodova mogla bi biti od 3,50 do 4 kune.

“Ovakva niska cijena rada tjera ljude iz Hrvatske, no za te novce doći se, sasvim sigurno, raditi netko iz daleko jeftinijih zemalja gdje je to njima još uvijek kakva-takva zarada.

Recimo, jasno je da će i za takvu minimalnu dnevnicu doći netko iz Nepala ili Bangladeša, gdje se prosječna plaća kreće oko 150 eura”, zaključuje sindikalist Krešimir Sever.


Tagovi: BERBA DNEVNICA MANDARINE NERETVA

NEDAVNO OBJAVLJENO