Tope nam se penzije: mirovinski fondovi ove godine izgubili 4 milijarde kuna

Objavljeno, 18. srpnja 2022. Financijer
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / ILUSTRACIJA / Podjela božićnica umirovljenicima
AUTOR
Redakcijski tekst

Obvezni mirovinski fondovi (OMF) imali su na kraju lipnja ukupno oko 2,13 milijuna članova, izvijestila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti u lipnju je prestalo članstvo za 1517 osiguranika. Ukupni neto doprinosi uplaćeni u OMF-ove u lipnju iznosili su 699,4 milijuna kuna, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili su 253,8 milijuna kuna.

“Neto imovina OMF-ova na kraju lipnja iznosila je 129,1 milijardi kuna, što je za 1,8 milijardi manje u odnosu na prethodni mjesec”, otkrivaju u Hanfi.

Neto imovina OMF-ova na kraju prosinca prošle godine pak iznosila je oko 133 milijarde kuna, što je za gotovo 4 milijarde kuna manje nego potkraj lipnja ove godine.

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju lipnja iznosila su 83,53 milijardi kuna, što je oko 65 posto ukupne imovine. Zastupljenost ulaganja u dionice smanjena je te su ona iznosila 26,2 milijardi kuna, odnosno 20,3 posto imovine OMF-ova.

“Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 12,4 posto, a ulaganja u strane dionice 7,9 posto imovine OMF-ova. Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,7 milijardi kuna, odnosno 10,6 posto imovine. Novac i depoziti čine 5,2 milijarde kuna na kraju lipnja”, kažu u Hanfi.


Tagovi: GUBITAK MIROVINE MIROVINSKI FONDOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO