TONINO PICULA (SDP), EU ZASTUPNIK:

‘Nema suradnje s ovakvim HDZ-om. Pa oni sustavno rade na urušavanju društva’

Objavljeno, 09. svibnja 2019. Razgovori
# Foto: Marko Horvat
AUTOR
Robert Mihaljević

Tonino Picula usred je kampanje za europarlamentarne izbore, pa je oprezan kad govori o unutarstranačkim odnosima i svojim političkim ambicijama. A nas je, prije svega, interesiralo upravo ono o čemu se u posljednje vrijeme šuška unutar SDP-a: hoće li Picula biti kandidat za predsjednika države, kako gleda na sadašnji rejting stranke i što misli o mogućoj velikoj koaliciji.

U kraćem razgovoru za naš portal SDP-ov dužnosnik progovara i o krizi koja trese Europsku uniju te jačanju populističkih pokreta.

D: Razmišljate li o kandidaturi za predsjednika države? Jeste li o tome razgovarali u SDP-u?

-U potpunosti sam usmjeren na rad u kampanji za izbore za Europski parlament jer želim da građani u EP-u imaju predstavnike koji će tamo najbolje zastupati Hrvatsku i socijaldemokratske vrijednosti suradnje i ravnopravnosti, koje Europi i Hrvatskoj nasušno trebaju. Bilo bi od mene neodgovorno prema stranci i biračima da preskačem stepenice i špekuliram o tome što će biti nakon europskih izbora.

D: Jesu li tri mandata na EU izborima i manje od 20 posto glasova uspjeh za SDP?

-Očekujemo ponovno osvojiti barem jednak broj glasova kao i na prethodnim europskim izborima prije pet godina i da bi takav izborni rezultat mogao stabilizirati stranku. Sjetimo se konteksta tadašnjih izbora. SDP je bio na vlasti, a percepcija stranke u javnosti bila je bolja nego danas. Kao koalicija smo tada osvojili četiri mandata. Isti broj glasova, bez onih koje su dobile druge članice koalicije, preračunato znači tri mandata za SDP. Vjerujem da je takav rezultat moguć jer stranka ima fokus na program – vrijednosti i politike koje zastupamo. Naš se program sastoji od 19 točaka i vjerujem da ćemo, naglašavajući one prave, uspjeti pridobiti građane koji vjeruju u EU i vjeruju u SDP.

D: No, koliko vam sadašnje stanje u SDP-u ulijeva optimizam?

-Putujući Hrvatskom, vidim kako je na nekim mjestima stranka u lošem stanju, ali vidim i kako je u nekim drugim sredinama SDP uspješan i kako je motivacija članstva i simpatizera za izlazak na izbore visoka. Dakle, unatoč posrtanjima vodstva, krizu povjerenja članstva i simpatizera uspjeli smo dijelom izbjeći, iz čega treba izvući zaključke. 

Tonino Picula na gradskoj tržnici u Koprivnici
Picula na gradskoj tržnici u Koprivnici

D: Postoji li i s kakvim pretpostavkama mogućnost za veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a nakon idućih parlamentarnih izbora?

-Osobno, ne vjerujem u veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a, niti bih je podržao s ovakvim HDZ-om koji posljednjih nekoliko godina aktivno radi na dodatnom urušavanju demokratskih institucija i vladavine prava. Nije slučajno da su hrvatski građani pravosuđem nezadovoljni više od svih u EU, da smo drugi najgori u Uniji po povlačenju EU sredstava kad je HDZ gotovo 29 godina kadrovirao u hrvatskom sudstvu i javnoj upravi.

D: Budućnost Europske unije nakon Brexita i dodatnog snaženja populista i desnice?

-Predizborne ankete govore da će njihov broj u EP-u porasti. Uz dugogodišnje lutanje lijevog centra u odgovorima na veliku recesiju otprije deset godina, kao i zabrinutost birača zbog sigurnosti, ipak se populisti i ekstremna desnica nisu javili isključivo kao posljedica internih problema Unije. Oni su destabilizirajući faktor koji uz vanjsku pomoć protivnika Europske unije rade na rastakanju njezinih vrijednosti i institucija Unije, kao i država članica. Europska unija je najjači ekonomski blok na svijetu i kao takav je meta konkurentskih političkih organizacija i država, koje vide opasnost u potencijalu dublje integracije Unije. Zbog toga potiču i financiraju populiste kao važnu centrifugalnu silu. Prekidanjem tokova financiranja njihovog političkog djelovanja i rješavanjem realnih problema koje populisti eksploatiraju, njihova će snaga splasnuti.

D: A konačan odlazak Velike Britanije?

-S Velikom Britanijom i bez nje, Europska unija sigurno se nalazi pred procesom ozbiljnog preispitivanja, zbog čega je nužno da u EP-u birači izaberu predstavnike posvećene miru i suradnji među narodima. Samo tako ćemo pronaći nova i bolja rješenja za očuvanje Europske unije kao povijesno do sada najuspješnijeg projekta mira i gospodarskog rasta, uz ispravljanje pogrešaka koje su i dovele do nestabilnosti i njezine krize.


Tagovi: RAZGOVOR SDP TONINO PICULA

NEDAVNO OBJAVLJENO