HOĆE LI TOLUŠIĆ PREŽIVJETI

Ministar načet aferama: cijeli život radi u javnom sektoru, a već s 18 ulazi u HDZ

Objavljeno, 11. svibnja 2019. Komentari
# Foto: ARHIVA / Tomislav Tolušić
AUTOR
Robert Mihaljević

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić opet je u središtu skandala i u posljednje vrijeme nešto prečesto završava kao udarna medijska vijest. Prema onome što se da iščitati iz novinarskih otkrića, popularni Tole imat će silnih problema objasniti otkud mu ona golema kućerina u Virovitici i zašto nije uredno prijavljivao vrijednost svih nekretnina.

Njegovim likom i djelom i mi smo se svojedobno bavili jer nam je bilo posve nejasno kako je odjednom postao jedan od desetak najmoćnijih u izvršnoj državnoj vlasti. I ne samo to: čovjek je u ljeto 2016. godine mrtav-hladan izvalio kako je spreman biti i premijer ako se to od njega zatraži. To bi tek bilo jako lijepo, mora se priznati. Kadar koji je pravomoćno optužen jer je s lažnog profila vrijeđao građevinskog vještaka i hvalio sam sebe, a kao župan sebi u čast i slavu postavljao ploče sa svojim imenom na nove škole i ambulante.

Što je obilježilo njegov dosadašnji mandat u Vladi? Sjetit ćete se trgovinskog rata sa zemljama regije nakon što je nepromišljeno povećao pristojbe za pregled uvoznoga voća i povrća. Hrvatska je posramljeno morala povući sporni pravilnik koji je nakratko bio ujedinio protiv nas sve zemlje jugoistoka. Pa i Srbiju i Albaniju. Onda je s ministarske pozicije oprao Lidl i Kaufland optuživši ih da uvoze 90 posto kruha i peciva. Oni su ga vrlo brzo demantirali otkrićem kako je više od 50 posto pekarskih proizvoda na njihovim policama iz – Hrvatske.

A posebno ga je krenulo posljednjih mjeseci. Prvo je u uskočkoj aferi SMS pao njegov osobni vozač i Brkićev kum Blaž Curić, i to zbog sumnje da je provaljivao tajne policijske istrage te špijunirao neke dame. Onda se dogodila ona turbosmiješna afera špic-papak s fotomontažom njega i neke prostitutke kako mu sjedi u krilu. I kao cveba na torti – afera s novom kućom, gradilištem na moru i lokalnom građevinskom tvrtkom koja mu je izvodila radove.

Prema onome što je objavio u imovinskoj kartici, Tolušić, danas 40-godišnjak, dobro je situiran i materijalno ‘potkovan’ čovjek. Uspio je to postići premda je cijelu karijeru radio u javnom sektoru: uredu državne uprave i virovitičkoj gradskoj upravi te dva mandata kao župan. Možda je tajna njegova uspjeha u činjenici da je već s 18 godina ušao u HDZ. Tko bi ga sad znao.

Tole je kadar moćnog šefa HVIDRA-e i saborskog zastupnika Josipa Đakića Jope, pitomačkog šerifa koji vedri i oblači u toj podravsko-slavonskoj županiji. Nije tajna ni da je blizak s drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem kojem također ovih dana u političkoj karijeri ne ide baš najbolje. Brkićev kum i blizak prijatelj, uostalom, bio je Tolušićev šofer u Vladi. A šoferi ministara ne uzimaju se baš s ceste: oni moraju proći strogu sigurnosnu provjeru.

Hoće li Tolušić preživjeti u Vladi nakon najnovnije afere? To pitanje nije na mjestu jer prije toga trebalo bi postaviti par drugih. Prvo, kako je uopće čovjek pravomoćno osuđen kao nabrijani Roks i župan koji je sebi u čast postavljao mramorne ploče na javne objekte mogao – zaboga – postati ministar. Bilo čega. I drugo – kako je uopće preživio onu blamažu s pravilnikom o uvozu voća i povrća te nemušti javni napad na njemačke trgovačke lance. Hoće li onda opet preživjeti? Nemojte biti smiješni.


Tagovi: AFERA TOMISLAV TOLUSIC VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO