TEŠKO JE OZLIJEĐEN

Tomislav pilio drva pa motorkom bratića koji mu je pomagao zarezao po licu

Objavljeno, 02. prosinca 2021. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Tomislav je motornom pilom teško ozlijedio bratića koji mu je pomagao pridržavajući komade drva koje je pilio u dvorištu. Posjekao ga je motorkom po licu.

Bratić je u nesreći imao prijelom nosne kosti te je ostao bez desnog oka. Sudsko-medicinski vještaci ustanovili su kako je Tomislav bratića neopreznim rukovanjem ‘zarezao’ motornom pilom po licu.

Sve se dogodilo na području Stubičkih Toplica. Bratić je na sudu ispričao kako ga je Tomislav u jednom trenutku, dok je bio prignut, zarezao motorkom po glavi, “vodoravno u visini korijena nosa i desnog oka”.

ČETIRI PUTA OPERIRAN

“Bio sam prignut i htio sam maknuti komad drva. Došao sam maknjivati ta drva na poziv Tomislava koji mi je rekao ‘odi mi pomogni to maknuti’. Komadi drva koje sam prije odmaknuo bili su već otpiljeni te sam taj zadnji komad primio, a još nije bio do kraja otpiljen.

Nisam znao da još nije otpiljen, a primio sam ga zato jer mi je Tomislav rekao da ga maknem. Iako je bila buka od pile, dobro sam ga čuo”, naveo je ozlijeđeni.

Četiri je puta bio operiran, a prve dvije godine na kontrole i preglede u Zagreb ga je vozio Tomislav, kasnije teta iz Zagreba. Na desno oko sad ne vidi, a lijevo mu je slabo od rođenja, žali se.

Prema presudi koju je sud donio u srijedu, Tomislav bratiću mora platiti 155.000 kuna odštete plus kamate

“U trenutku kad sam primio taj zadnji komad, pila je bila u trupcu, kretala se prema dolje i u jednom trenutku je Tomislav izvadio pilu i zarezao me. Sve se to događalo na visini 30-40 centimetara i u tom trenutku bio sam u sagnutom položaju”, ispričao je bratić.

Sud je zaključio kako je “motorna pila u pogonu opasna stvar, a za štetu od opasne stvari odgovara njezin vlasnik, a to je ovdje tuženik”.

DOŽIVOTNA RENTA

“U postupku je utvrđeno da su ozljede nastale uslijed djelovanja motorne pile kojom je upravljao tuženik pod okolnostima kako je to opisao tužitelj i kako to stoji u inicijalnoj medicinskoj dokumentaciji što je opisano u mišljenju dr. Davora Mayera, specijalista sudske medicine.

Dakle, do kontakta je došlo kretanjem pile prema licu tužitelja koji je u tom trenutku bio u prignutom položaju. Sam tužitelj priznaje da je donekle doprinio nastanku štetnog događaja i taj doprinos cijeni sa 20 posto u kojem omjeru i sud smatra da je tužitelj doprinio nastanku štete”, navodi se u presudi.

Prema presudi koju je sud donio u srijedu, Tomislav bratiću mora platiti 155.000 kuna odštete plus kamate koje teku od prosinca 2017. godine. Osim toga, doživotno mu svaki mjesec mora plaćati i 880 kuna rente mjesečno. Presuda je nepravomoćna i Tomislav se na nju može žaliti.


Tagovi: MOTORKA MOTORNA PILA PO LICU TEšKO OZLIJEđEN ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO