PODUZEĆA S LISTE SRAMA

Tko je zagonetni Đuro iz sela kod Križevaca čije firme državi duguju 26 milijuna kuna

Objavljeno, 22. rujna 2019. Naše priče
# Foto: Mirko Lukavski / Glas Podravine
AUTOR
Robert Mihaljević

Bojnikovec, malo selo kod Križevaca na državnoj cesti prema Zagrebu, poznato je po sjedištu tvrtki koje su najveći porezni dužnici u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Obje imaju sjedište na adresi Bojnikovec 31 i u obje je direktor i vlasnik stanoviti Đuro Jovanović, čijeg imena nema u telefonskom adresaru.

Njegovo poduzeće Mješovita trgovina Tomić, osnovano za samo deset kuna, državi za poreze i doprinose duguje gotovo 17 milijuna kuna. Poduzeće Rochus pak dužno je više od devet milijuna.

Premda je Mješovita trgovina Tomić još lani brisana iz sudskog registra te više ne postoji, na listi poreznih dužnika i dalje je na prvome mjestu po visini duga. Rochus je pak formalno još živ, ali i u njemu je ove godine imenovan stečajni upravitelj.

Mačku o rep

Priče o tim poduzećima više su nego čudne. Mješovitu trgovinu Tomić, primjerice, osnovao je u listopadu 2013. za deset kuna izvjesni Mato Tomić-Ivičić iz Bošnjaka kod Županje. Sjedište poduzeća bilo je u Sesvetama.

No, samo koji mjesec kasnije – u travnju 2014. – vlasnik i direktor poduzeća postaje Đuro Jovanović iz Bojnikovca, gdje je prebačeno i sjedište. U četiri godine trgovina Tomić uspijeva ‘natući’ čak 17 milijuna kuna poreznog duga.

Mnoga poduzeća osnovana za samo deset kuna imaju milijunske porezne dugove

Kako se to dogodilo – nemoguće je otkriti. Poduzeće, naime, Financijskoj agenciji od 2014. do danas nije dostavilo niti jedan financijski izvještaj, zbog čega je početkom 2018. i brisano iz sudskog registra. Porezni dug država danas može objesiti mačku o rep.

Još živopisniju povijest ima poduzeće Rochus. Osnovano je iz Šibenka, pa mu se sjedište tijekom godina seli u Zaprešić, Sesvete, Zagreb i na koncu Bojnikovec kod Križevaca. Danas ima stečajnog upravitelja i prilično izgledan poslovni kraj.

Na listi srama

Da je Đuro Jovanović poduzetnički vrlo aktivan, pokazuju i drugi povijesni podaci iz sudskog registra. Od 2013. do 2018. godine bio je vlasnik i direktor u još tri jednostavna poduzeća za deset kuna: Juraj, Jurica i Mega kapital.

Mega kapital početkom 2014. osniva Kristian Burek iz Zagreba. U veljači 2016. godine, pogađate, sjedište poduzeća seli se na adresu Bojnikovec 31, a direktor i vlasnik postaje Đuro Jovanović. No, već u ožujku 2017. poduzeće je brisano i više ne postoji.

Hoće li, dakle, itko odgovarati za to što su propala poduzeća na adresi Bojnikovec 31 državi ostala dužna desetke milijuna kuna? Ako je suditi po činjenici da je Mješovita trgovina Tomić i dalje na popisu najvećih poreznih dužnika, premda je ugašena još početkom 2018. godine, odgovor nije teško naslutiti.

I nisu samo ta poduzeća na poreznoj listi srama. Mnogo je takvih osnovanih za samo deset kuna. Obično sa skrivenim, pozadinskim vlasnicima i suspektnim, nerijetko kriminalnim interesima.


Tagovi: BOJNIKOVEC đURO JOVANOVIć POREZNI DUžNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO