NAJGORE U ZADRU I ISTRI

Tko bi rekao: ova županija na sjeveru gotovo da i nema ovisnika o drogama

Objavljeno, 26. lipnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnički kraj na dnu je hrvatske ljestvice prema broju liječenih ovisnika o drogama prošle godine na 100.000 stanovnika, otkrivaju novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema tim podacima, lani se u Podravini liječilo oko 69 osoba na 100.000 stanovnika. Rekordan broj ovisnika pak zabilježen je na području Zadra (501), Istre (493), Šibenika (433), Zagreba (350) i Splita (332 na stotinu tisuća stanovnika).

Najmanje liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika prošle je godine bilo u bjelovarskom kraju (samo 19), Lici (38), Zagorju (39), Virovitici (42), Karlovcu (65) i koprivničkom području (69). Na razini cijele Hrvatske ta je stopa iznosila oko 237 na stotinu tisuća.

“Kao i u cijeloj Europi, i u Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječne dobi liječenih osoba pokazuju trend rasta. Budući da se bilježe osobe liječene zbog zlouporabe i ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, raspon godina je vrlo velik. Najmlađa zabilježena osoba je imala 14, a najstarija 73 godine”, navode u HZJZ-u.

Čak 80 posto osoba lani se liječilo zbog ovisnosti o opijatima. Najčešći opijat je heroin, a sve češća je ovisnost o propisanim analgetskim opijatima poput morfina i oksikodona koji se legalno dobivaju na recept za ublažavanje boli.

Zbog ovisnosti o marihuani liječilo se 14 posto osoba, a kokaina oko dva posto. Ovisnost o opijatima je u porastu, zaključuju u HZJZ-u.


Tagovi: DROGA HZJZ OVISNOST

NEDAVNO OBJAVLJENO