Tijekom vožnje veliko stablo odjednom palo na automobil: ‘Bili smo u šoku…’

Objavljeno, 12. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Veliko stablo hrasta palo je na automobil u vožnji tijekom nevremena ozlijedivši vozača i suvozača koji su bili u šoku nakon udara.

Suvozač Dražen ispričao je kako su se kobnog dana vozili iz smjera Maretića u smjeru Hrašćine Trgovišće u Zagorju te im je “jednostavno na vozilo palo stablo s desne gornje strane prometnice”.

“Nakon pada bili smo u šoku… Ja sam uspio izaći iz vozila na zadnja lijeva vrata, Ivica isto nije mogao izići kroz svoja vrata, nego je izašao kroz ista zadnja vrata. Sjećam se da mu je bilo slabo kad je izašao iz vozila.

Na mjestu nesreće ostali smo oko dva sata jer smo čekali hitnu koja je kasnila jer je bilo nevrijeme pa ceste nisu bile prohodne. Kada je hitna došla, bili smo u njihovom kombiju oko sat vremena, ali su rekli da nas ne mogu voziti te je po nas došao Ivičin brat”, otkrio je Dražen.

Ivica je u padu stabla na auto zadobio natučenje tjemeno-čeonog dijela glave, trzajnu ozljedu vratne kralježnice, oguljotine šake, zbog čega je obavljeno liječenje po kirurgu, fizijatru, neurologu i psihijatru.

“Nakon završenog liječenja i rehabilitacije radi trzajne ozljede vratnog segmenta kralješnice, kod Ivice su zaostale trajne posljedice koje se očituju u ograničenoj i bolnoj pokretljivosti vrata”, ističe se u medicinskoj dokumentaciji.

Nevjerojatna nesreća dogodila se u Zagorju potkraj siječnja 2014. godine, a Ivici je dosuđena odšteta nepravomoćnom presudom koja je donesena u petak. Zagorska Županijska uprava za ceste mora mu platiti 32.000 kuna odštete te 18.000 kuna troškova postupka, plus kamate.

Premda je hrast koji je pao na automobil bio na privatnom zemljištu, sud je zaključio kako je za sigurnost prometa odgovoran upravo ŽUC u čijoj je merodavnosti ta cesta blizu Zlatar Bistrice.

“U ovom slučaju se radi o teškom i velikom stablu u neposrednoj blizini važne prometnice, stablo koje
svake godine postaje sve teže, masivnije i predstavlja veliki rizik, a čijim bi se pravovremenim obaranjem prevenirala izloženost visokom riziku nekontroliranog pada na prometnicu i ugrozi sudionike u prometu.

Nakon pada utvrđeno je i da je korijenje donje strane stabla nedostajalo, što ukazuje da je bilo veoma slabo razvijeno ili je bilo posječeno i odrezano radi proširenja puta i stovarišta”, naveli su prometni i šumarski vještak.

Ovotjedna presuda je nepravomoćna i ŽUC se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku.


Tagovi: AUTOMOBIL NEVRIJEME STABLO ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO