Tijekom epidemije značajno narastao broj zaposlenih u javnim službama

Objavljeno, 17. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACUJA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

U Hrvatskoj je početkom ove godine u državnim tijelima i javnim službama bilo zaposleno ukupno 234.408 osoba, što je oko 2300 više nego u pretpandemijsko doba, početkom siječnja 2020. godine.

U međuvremenu je broj zaposlenih u uredima državne uprave, njih oko 1900, prešao u ruke županija, pa plaće dobivaju iz županijskih proračuna te se više ne vode u evidenciji kao zaposlenici javnog državnog sektora. To znači da je zaposlenih u javnom sektoru realno više za 4200 nego prije dvije godine.

Riječ je o ukupnom broju zaposlenih državnih i javnih službenika, namještenika, dužnosnika, pravosudnih dužnosnika evidentiranih u sustavu centralnog obračuna plaća u javnom sektoru.

Najviše je zaposlenih u sustavu zdravstva, oko 70.800, što je 2700 ljudi više nego početkom siječnja predlani. To je značajno povećanje od čak 4 posto u samo dvije godine.

Bez MORH-a

U sustavu školstva danas radi oko 67.800 ljudi, a to je otprilike 1300 zaposlenika više nego prije dvije godine. U znanosti i visokom obrazovanju zaposleno je 17.400 osoba (150 više). Dakle, višak od 4200 zaposlenih u cijelom javnom sastavu uglavnom je generiran u zdravstvu i školstvu.

U sustavu Ministarstva unutarnjih poslova ukupno ove godine radi oko 25.900 ljudi, što je otprilike 150 više nego predlani. Podataka za Ministarstvo obrane nema jer je riječ o tajnom podatku, pa ta brojka uopće nije u ovoj statistici.

Teško je ovog časa zaključiti ima li neke logike u činjenici da je u dvije godine broj radnika u zdravstvu i školstvu veći za oko 4000 ljudi, a cijela je Hrvatska istodobno ostala bez više desetaka tisuća stanovnika.

Manje je pacijenata koje treba liječiti, a više liječnika i sestara koji skrbe o njima. Manje je učenika koji idu u škole, a više učitelja i nastavnika koji ih poučavaju. Hrvatski paradoks, jedan od mnogih.


Tagovi: BROJ ZAPOSLENIH DRžAVA JAVNE SLUžBE šKOLSTVO ZDRAVSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO