Tehničar HT-a uhićen i ekspresno osuđen zbog štete od 780 eura

Objavljeno, 20. ožujka 2023. Crna kronika
# Foto: POLICIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Tehničar HT-a Mario (44) uhićen je i ekspresno osuđen zbog zloporabe položaja kojom je rodbini i prijateljima omogućio nezakonitu zaradu od 5900 kuna (oko 780 eura).

Sporna zloporaba događala se tijekom 2016. godine, a HT je za sve doznao tek početkom ove godine. Nakon prijave, Mario je uhićen potkraj siječnja te je u istražnom zatvoru proveo osam dana. Ovih je dana doznao i presudu koja je odmah postala pravomoćna.

Prema toj presudi, Mario je od siječnja do srpnja 2016. u Zagrebu, kao tehničar HT-a u Zagrebu bio ovlašten i zadužen za otkup opreme postojećih i bivših korisnika MaxADSL i MaxIPTV usluga te za unos podataka o otkupu opreme i unos broja mobitela korisnika koji je izvršio povrat opreme.

HT takvom korisniku koji je vratio opremu uplaćuje bon iznosu od 50 kuna. Mario je, koristeći svoje ovlasti, u sustav lažno upisivao svoje poznanike i članove obitelji, ukupno četiri osobe, iako je znao da te osobe nisu vratile nikakvu opremu.

“Tako je unio podatke o povratu opreme u 72 navrata za Vinku i time joj pribavio korist u iznosu od 3600 kuna. U 42 navrata za Maru i time joj pribavio korist u iznosu od 2100 kuna U 2 navrata za Danijela i time mu pribavio korist od 100 kuna te u 2 navrata za Dejana i time mu pribavio 100 kuna.

Na taj način Mario je oštetio HT za ukupan iznos od 5900 kuna. Dakle, kao odgovorna osoba počinio je kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabu položaja i ovlasti”, zaključio je sudac.

Mario je osuđen na šest mjeseci uvjetnog zatvora te obvezu da podmiri 200 eura troškova kaznenog postupka. Presuda je odmah postala pravomoćna jer su se svi odrekli prava na žalbu. Mario je odmah dobio otkaz u HT-u.


Tagovi: HT POVRAT OPREME PRESUDA TEHNIčAR

NEDAVNO OBJAVLJENO