Tajne veze križevačkog poduzetnika s moćnim ruskim igračem iz Fortenove

Objavljeno, 12. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: ARHIV / Zdenko Međimorec, utjecajni poduzetnik iz Križevaca
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati križevački poduzetnik blizak bivšem gradonačelniku i državnom tajniku u Ministarstvu obrane Branku Hrg dospio je ovih dana u fokus javnosti zbog veza s jakim ruskim igračem kojeg se spominje u najnovijoj aferi u Fortenovi.

Moćni ruski igrač Miodrag Borojević pojavio se kao akter sporne prodaje Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenovi arapskom investitoru Saifu Alketbiju. Za Borojevića se navodi da je ključni savjetnik Alketbija u tom poslu.

Tjednik Nacional je ovih dana doznao kako su Borojevićev sin Mateo, križevački poduzetnik Zdenko Međimorec i Željko Petković u ožujku 2020. osnovali tvrtku BMP asset, po početnim slovima njihovih prezimena. Borojević i Petković imaju po 40 posto suvlasništva, a Međimorec 20 posto.

Zemljište Eurospinu

Potom je ta tvrtka koncem travnja osnovala tvrtku E projekt Vrbovec, u lipnju E projekt Dubrava te tvrtku L Zadar. U svim tvrtkama spomenuta trojica su direktori. E projekt Vrbovec u prosincu je za 6,4 milijuna kuna od Trgomonta u Vrbovcu kupio zemljište te ishodio građevinsku dozvolu za izgradnju Eurospina.

Pola godina kasnije to zemljište tvrtka E projekt prodaje Eurospinu za 4,59 milijuna eura, uvećano za mogući pdv. Nadalje, Međimorec kao jedini vlasnik i direktor tvrtke Morana, u travnju 2020. prodao je Eurospinu zemljište od 16.000 m2 u Križevcima. Kupio ga je od nekadašnje Tvornice viličara.

Međimorec je u Podravini poznat kao poduzetnik koji se prije 20-ak godina uspješno bavio prodajom goriva i benzinskom postajom na ulasku u Koprivnicu koja se zvala AL AN benz. Kasnije ju je prodao Tifonu. Nakon toga, 2006. godine Međimorčeva tvrtka Beneteks prodaje i Lidlu zemljište u Križevcima.

Podravkina roba

Nacional Međimorca spominje i u priči oko Podravkina poslovanja u Rusiji, i to u razdoblju kad je Miodrag Borojević 2017. godine došao na čelo ruskog trgovačkog lanca O` Kaya. Tjednik spominje kako je Međimorec navodno trebao dobiti legalnu proviziju za lobiranje da se Podravkina roba nađe na policama O’Kaya.

No, taj posao nikad nije sklopljen, a Nacional tvrdi kako je sve propalo zbog Međimorčeve uloge u cijeloj priči. Potom su iz Borojevićeva miljea navodno počele jačati neslužbene prijetnje da će Podravka to “platiti” otežanim plasmanom robe u Konzumu, s obzirom na to da je Borojević postao članom upravnog odbora Fortenove, piše Nacional.

Na koncu je Borojević, suočen s pritiscima unutar Fortenova grupe, dao ostavku na funkciju u Upravnom odboru 1. ožujka prošle godine. No, sad ga se, kroz priču o arapskom investitoru koji se pojavljuje kao kupac Sberbankova udjela, opet spominje u zakulisnim igrama oko Fortenove.


Tagovi: FORTENOVA MIODRAG BOROJEVIć PODRAVKA ZDENKO MEđIMOREC

NEDAVNO OBJAVLJENO