Svinjogojci tvrde: Čak dvije trećine svinjetine na tržištu bit će iz uvoza!

Objavljeno, 14. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je početkom ove godine imala ukupno oko 945.000 svinja, što je gotovo 10 posto ili oko 88.000 svinja manje nego početkom 2021. godine.

Među najlošijim smo zemljama Europske unije po proizvodnji svinjskog mesa. Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u EU je 125 posto, a u Hrvatskoj je lani bila tek 55 posto, otkrivaju podaci Eurostata.

Ove godine će samodostatnost sigurno biti osjetno manja zbog afričke svinjske kuge. Procjenjuje se kako ćemo morati uvoziti mnogo više od 50 posto godišnje potrošnje.

“Mi procjenjujemo da će dodatan pad proizvodnje u ovoj godini iznositi 20 posto i da će samodostatnost Hrvatske s 50 posto pasti na oko 35 posto”, rekao je za HTV Krešimir Kuterovac, predsjednik Udruge proizvođača svinja.

Proizvođači u prosincu očekuju i rast cijena svinjskog mesa, a posebno odojaka. Veleprodajna cijena odojaka u mesnoj industriji potkraj listopada iznosila je otprilike 6 eura za kilogram, a na stočnim sajmovima bila je niža.

Tako je zadnji tjedan u listopadu odojak na stočnim sajmovima u Koprivnici i Bjelovaru stajao 5 eura kilogram, a na sajmovima u Zagorju i Međimurju 5,5 eura, doznaje Danica.

Mali proizvođači iz Podravine predviđaju kako će cijena odojaka već u prosincu ići gore i za 30-ak posto. To znači da bi za odojak od 20 kilograma uskoro trebalo platiti između 120 i 140 eura.


Tagovi: KREšIMIR KUTEROVAC SVINJETINA UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO