OD EPRUVETE DO TANJURA

Svinjetina i hamburgeri uzgojeni u laboratoriju stižu na naše tržište

Objavljeno, 21. siječnja 2020. Naše priče
# Foto: INSTAGRAM / Meso umjetno uzgojeno u laboratoriju
AUTOR
Robert Mihaljević

Na tržištu Europske unije uskoro bi se trebalo pojaviti prvo laboratorijski uzgojeno meso. Prvo u restoranima, a potom i dućanima.

Potvrdio je to Euroactivu direktor britanske udruge za staničnu poljoprivredu Chris Bryant koji vjeruje kako bi novo meso moglo biti na europskom tržištu do 2022. godine.

No, neke će privatne kompanije to učiniti već ove godine. Poput nizozemskog startupa Meatable koji je dobio potreban novac i u laboratoriju već ‘mućka’ umjetno uzgojenu svinjetinu.

MANJE STAKLENIČKIH PLINOVA

Bryant navodi kako će to biti sjajna stvar za europsku poljoprivredu. Prije svega, jer će značiti održivu proizvodnju mesa bez ubijanja životinja, ali i mnogo povoljniji utjecaj na okoliš od dosadašnjeg.

Poznato je kako je stoka odgovorna za gotovo petinu svih emitiranih stakleničkih plinova te troši ogromne količine pitke vode i obradivih površina u svijetu. O klanju stoke da se ne govori.

O tome hoće li se takvo meso bez ograničenja pustiti u promet na razini cijele Europske unije, tek će se vidjeti. Pretpostavlja se kako će konačnu riječ za svoje područje dati svaka zemlja članica posebno.

No, nema nikakve sumnje da će stavljanje na tržište laboratorijski uzgojenog mesa morati proći žestoku raspravu u EU parlamentu. O tome će se, nema nikakve sumnje, voditi i burne etičke rasprave u javnosti. Posebno je pitanje utjecaja na ljudsko zdravlje i nepostojanja višegodišnjih studija.

Farma krava
Što će biti s farmama i farmerima – važno je pitanje u svjetlu mesa iz laboratorija
ETIČKE RASPRAVE

Laboratorijski uzgojeno meso prva na svijetu u promet je stavila kompanija Memphis Meats iz SAD-a koja je u restoranu gostima servirala piletinu iz epruvete. Oni su kasnije uspjeli uzgojiti i meso svinje i patke.

Vlasnik tvrtke, naime, angažirao je znanstvenike koji su mu pomogli da prikupi zdrave matične stanice domaće stoke te iz njih uzgoji meso u kontroliranim uvjetima u laboratoriju.

Američka tvrtka tako je proizvela nešto što nalikuje na mljeveno meso te je iz njega napravila štapiće, mesne okruglice i pljeskavice. Kakav je okus takvog mesa – nismo uspjeli nigdje pročitati.

U tu tehnologiju počeli su ulagati i brojni startupovi diljem Europe. Nizozemski startup Meatable prikupio je devet milijuna eura svježeg novca kako bi u ljeto ove godine ponudio na degustiranje prvi prototip laboratorijski uzgojenog svinjskog mesa.

OD EPRUVETE DO TANJURA

Mosa meat, kompanija koja je proizvela prve laboratorijski uzgojene hamburgere u svijetu, najavila je kako takve hamburgere namjerava plasirati na tržište Europe u prvoj polovici 2022. godine.

Doživi li laboratorijsko meso široku primjenu, bit će ugrožene i mnoge farme u Europi. Što to znači za nacionalna gospodarstva – ne treba ni govoriti.

Hipotetski, meso iz epruvete dugoročno bi moglo uništiti najveće hrvatske vertikalno ustrojene kompanije koje žive tržišnu filozofiju ‘od polja do stola’. Po novome, to bi bilo ‘od epruvete do tanjura’.

Tu se, prije svega, misli na mesnu industriju koja ima vlastiti uzgoj na farmama ili u kooperaciji s poljoprivrednicima. No, s obzirom na opću društvenu klimu u Hrvatskoj, dali bismo se kladiti kako ćemo mi biti posljednja zemlja koja će prigrliti tu prehrambenu novotariju.


Tagovi: EPRUVETA HAMBURGER LABORATORIJ MESO UMJETNO MESO

NEDAVNO OBJAVLJENO