DRAGANA RADUSINOVIĆ TAFRA O KNJIŽEVNOM PRVIJENCU:

Svi su likovi u romanu izmišljeni, a jednu sam tvrtku nazvala po Koprivnici

Objavljeno, 26. travnja 2020. Razgovori
# Foto: PRIVATNI ARHIV / Roman Tajkunova kći postao je veliki hit
AUTOR
Redakcijski tekst

Jedan od Top 10 romana hrvatskih autora – ocijenio je Denis Derk iz Večernjeg lista. Savršen predložak za mini-seriju – složili su se Saša Drinić sa Osječke TV i Vlado Mandić iz Glasa Istre. Prvi roman Dragana R. Tafra napisala je takvom vještinom kao da joj je peti – rekla je Helena Puljiz s portala Net.hr.

Korumpirane političare, nesposobne menadžere, bahate tajkune… sve likove iz romana dobro smo upoznali u stvarnosti, samo je glavna junakinja izmišljeni lik kakav kod nas ne postoji – primijetio je Igor Stažić iz Starta. Roman sadrži puno kolektivnog iskustva od kojeg imamo grč u želucu, ali i čuva nadu u ljudskost, dobrotu i ljubav – prepoznala je Mladenka Šarić s Mreže Tv.

„Tajkunovu kći“, prvi roman komentatorice i novinarke Dragane R. Tafre novinari su dočekali s odobravanjem i pohvalama, prepoznajući u njemu jedno razdoblje koje je snažno obilježilo Hrvatsku poslovnu scenu.

Dragana Radusinović Tafra, komentatorica je i kolumnistica koja 15 godina prati hrvatsku poslovnu scenu pišući analize i komentare poslovanja hrvatskih kompanija. Svojim prvim romanom dokazala se i kao duhovita i zabavna spisateljica koja nam omogućuje da se nasmijemo na vlastiti račun, ali i pokazala puno osjećaja za svoje likove i njihove sudbine

Dragana R. Tafra najavljena je kao gošća koprivničke knjižnice 6. svibnja. Ako se promocija tada ne bude mogla održati zbog svima poznatih izvanrednih okolnosti, bit će odgođena za drugu priliku. No, „Tajkunova kći“ stiže u Koprivnicu u obliku razgovora s autoricom i kao dar za čitatelja ili čitateljicu portala Danica.hr.

D: Vaš prvijenac dobio je brojne pohvale i mnogi ističu kako je vješto napisan. Osjećate li se kao novinarka koja je napisala roman ili kao spisateljica koja radi kao novinarka? 

– Paralelno se osjećam kao oboje. Spisateljica je od lani moja nova uloga koju sam pridodala ostalim ulogama. Silno me veseli kako je publika prihvatila moj prvi roman, a posebno me obradovalo kad sam Tajkunovu kći vidjela na listi najboljih domaćih romana 2019. godine Večernjeg lista koju je sastavio književni kritičar Denis Derk. Neki čitatelji i blogeri mi svojim doživaljem mojih riječi svako toliko osvijeste nešto što su oni u romanu pročitali, a ja niti ne znam da sam napisala jer naravno svatko od nas različito doživljava razne sadržaje. Primejrice, bloger Luka Pejić koji piše blog Bibiliopolis je napisao da sam “spojila nespojivo, pritom razvijajući radnju koja drži pažnju”. Spojila sam ljubavnu priču sa gospodarskim kriminalom i jednim psihološkim izazovom moje glavne junakinje – Jelene Mogulić. Roman je inspiriran stvarnim događajima koje smo svi nedavno proživjeli kao sudionici, promatrači, a neki i kao žrtve i to je ono što moj fiktivni roman povezuje sa novinarstvom.

D: Sprega biznisa i politike koju opisujete u romanu nije tipična samo za Hrvatsku, ipak u njima će mnogi prepoznati poslovne odnose kakvima smo svjedočili u proteklim desetljećima u Hrvatskoj. Jesu li poslovni odnosi kakve ste opisali u romanu “Tajkunova kći” danas u Hrvatskoj prošlost?

– „Tajkunova kći“ ima podnaslov – U ljubavi, ratu i ortačkom kapitalizmu sve je moguće. To znači da je se ekonomski sustav u kojem se odvija radnja romana sustav ortačkog kapitalizma. Ta kovanica nije moja izmišljotina, na engleskom jeziku to je “crony capitalism” i riječ je o sprezi biznisa i državih institucija u kojoj uspjeh ovisi stupnju uortačenosti i malo čemu drugome.

„Tajkunova kći“ pokriva devet godina života Jelene Mogulić, kćeri najvećeg tajkuna u regiji koja vodi poslovno carstvo u turbulentnim vremenima bankrota. To vrijeme je precizno navedeno, od zime 2010. do proljeća 2018. godine. Ortački kapitalizam je bio živ i živahan u tom razdoblju i bio bi i življi i živahniji da trenutačno ne proživljavamo pandemiju korona virusa za koju još ne znamo na koji način će mijenjati, ako će mijenjati ekonomske obrasce, kako naše tako i globalne.

Dragana Radusinović Tafra s hit romanom / Foto: Privatni arhiv

D: Među imenima tvrtki koje spominjete na sastanku dobavljača posrnulog trgovačkog diva jedno je ime koje bi Koprivničane moglo nasmijati. Kako ste birali imena tvrtki u romanu?

– Sad sam se i ja nasmijala. Da, jednu sporednu kompaniju sam nazvala po gradu Koprivnici. No, ne onu koja obilježava Koprivnicu, nego jednu drugačiju kompaniju. Sve su kompanije i ljudi, naime, izmišljeni. Ipak, u mojem dugogodišnjem novinarskom radu puno sam vremena posvetila praćenju poslovanja najvećeg koprivničkog i jednog od najvećih hrvatskih prehrambeno-farmaceutskih biznisa pa je tvrtka nazvana po Koprivnici na neki način poveznica s tim dijelom moje novinarske karijere.

D: Hana Konsa u predgovoru je istaknula kako je “Tajkunova kći” roman odrastanja. Kakvu poruku zlatnoj mladeži mogu poslati Jelena Mogulić i Malcolm Ashtley?

– Hana Konsa, poznata splitska novinarka je napisala recenziju za Tajkunovu kći koja je tiskana u romanu. Između ostalog je napisala da je to roman o vječnoj borbi dobra i zla i naslijeđu od kojeg ne možemo pobjeći, a ni ne moramo. Hana je napisala da glavna tvrtka u romanu – Makromond predstavlja Zlo, a njegov vlasnik Vraga, dok Jelena glavna junakinja predstavlja Nas, a Ljubav Jeleni Luke predstavlja Dobro. Malcolm Astley, tome bih dodala, je najbliže palom anđelu. Poruka Jelene i Malcolma je zapravo da zlatna mladež može zaista biti – zlatna u pozitivnom smislu te riječi. Da bi to bila, nužno je osvjestiti da nije zlato sve što sija nego što ugrije dušu. Oni su to osvjestili. Nadam se. Hana je inače prva koja me je oduševila svojim dojomom o mojem romanu.

D: Iako opisujete patrijarhalnu obitelj i biznis koji vode muškarci, kako roman odmiče izbijaju na vidjelo skrivene veze kojima upravlja ženska ruka. Po vašem mišljenju, imaju li i u stvarnosti žene veći utjecaj na poslovne i životne odluke nego što je na prvi pogled vidljivo?

– Žene drže tri kuta biznisa! Možda ovo zvuči kao šala, ali to je tako. Nažalost. No, ako danas prenesemo obiteljski patrijarhalni svijet u kojem živimo na kompanijski, gotovo svaki direktor će vam reći da ne bi opstao bez svoje tajnice. Ta slika naravno nije dobra. Paradigmu treba mijenjati. Svi mi se moramo više potruditi da promičemo što više žena na vodeće pozicije u ekonomiji i politici, ali na vidljiva liderska mjesta, a ne samo na ona noseća mjesta na kojima su žene ključni pomagači, oslonci ili pak odskočne daske za muškarce.

Jelena Mogulić, moja glavna junakinja je pak snažna i samosvjesna žena koja posjeduje novac, poziciju i moć. Kako se uspjela nositi s time u nevoljama koje joj je život donio … i je li, kako ju je moja urednica nazvala „princeza ortačkog kapitalizma“, zaslužila ljubav i je li je našla na poslovnim krhotinama Makromonda… Otkrijte u romanu.

Razgovarala: SANDRA POCRNIĆ MLAKAR

Beletra i portal Danica.hr daruju vam jedan primjerak hit romana Tajkunova kći. Sve što trebate je poslati svoj kontakt i osobne podatke e-mailom na kontakt@danica.hr ili porukom u inbox Danice na našem Facebooku ili Instagramu. Dobitnicu ili dobitnika izvući ćemo u redakciji i objaviti na društvenim mrežama.


Tagovi: DRAGANA RADUSINOVIć ROMAN TAJKUNOVA KćI

NEDAVNO OBJAVLJENO