OKRUGLI STOL O ISELJAVANJU MLADIH

Ministar turizma: Sin me zvao, želi se vratiti iz inozemstva. Dakle, ipak ima nade za Hrvatsku

Objavljeno, 24. travnja 2019. Vijesti
# Foto: Grad Koprivnica (Mišel Jakšić s direktoricom Večernjaka Andreom Borošić)
AUTOR
Redakcijski tekst

Moj sin je prije nekoliko godina otišao u inozemstvo i mogu vam reći da se tamo uspio dokazati, u obrazovnom i poslovnom smislu. No, prije par mjeseci mi veli: Tata, ja bih se vratio. Dakle, ipak ima nade”.

Rekao je to ministar turizma Gari Cappelli na panel-diskusiji o odlasku mladih u inozemstvo koju su u koprivničkom Sveučilištu Sjever organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik. Tijekom rasprave posebno je slikovit bio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je Hrvatsku nazvao “protočnim bojlerom” koji obrazuje mlade ljude i transferira ih na strana tržišta rada.

Okrugli stol dio je projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj koji Večernji list i Poslovni dnevnik ove godine provode u suradnji sa šest hrvatskih sveučilišta, a glavna je tema problem odlaska mladih u inozemstvo. O tome su govorili i župan Darko Koren, pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Gordana Tkalec, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, v.d. pročelnika Odsjeka za novinarstvo Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Željko Krušelj, direktor marketinga koprivničke tvrtke Hangar 18 Mario Pintar i glavna urednica Bjelovarskog lista Slavica Trgovac Martan.

Ministar Cappelli je uoči okruglog stola sa županom Darkom Korenom potpisao ugovor o sufinanciranju programa razvoja cikloturizma u županiji koji se bazira na razvoju kontinentalnog turizma kroz rekreaciju i biciklizam. Projekt je ukupno vrijedan pola milijuna kuna, a Ministarstvo je osiguralo 350.000 kuna. Cappelli je najavio i kako će zdravstveni turizam imati vrlo važno mjesto u budućoj strategiji razvoja hrvatskog turizma u idućih deset godina te pozvao studente da razmišljaju o tome kad rade životne planove.

Za razliku od prvoga okruglog stola o odlasku mladih organiziranog prošli tjedan u Osijeku, u Koprivnici je on bio obojen optimističnijim tonovima. Prorektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Mario Tomiša tako je podsjetio kako je ta visokoškolska ustanova jesenas bila najatraktivnija u Hrvatskoj jer su već u prvom upisnom roku popunili sve upisne kvote. Pročelnica Odjela za medije Gordana Tkalec naglasila je pak kako je samo lani na sveučilištu otvoreno deset novih studija, a postojeći studiji se kao živi organizmi konstantno osuvremenjuju.

Slična je situacija i u županijskom gospodarstvu. Župan Darko Koren navodi kako ono počiva na velikim i uspješnim industrijskim kompleksima čiji je generator Podravka. No, to je u neku ruku i otegotna okolnost za cijeli kraj jer se zbog tih velikih sustava koji su proizvodili kvalitetna i stabilna radna mjesta razvilo premalo malih i srednjih subjekata. Krajnje je vrijeme, složili su se župan i gradonačelnik, da se taj trend u Koprivnici i županiji popravi.

Na Sveučilištu Sjever tom je prigodom otvorena i izložba u povodu Večernjakova 60. rođendana na kojoj je prikazana povijest novina i prelazak na digitalu.


Tagovi: MINISTAR OKRUGLI STOL SVEUCILISTE SJEVER VEčERNJI LIST

NEDAVNO OBJAVLJENO