OVO JE STVARNO BEZOBRAZLUK

Sve veća ogorčenost Hrvata: Pogledajte koliko košta vegeta u dućanu u Austriji

Objavljeno, 07. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA (vegeta na policama dućana u inozemstvu)
AUTOR
Redakcijski tekst

Sve je više naših građana koji su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo ogorčeno velikom razlikom u cijeni hrvatskih proizvoda.

Nakon što je objava o cijeni Ožujskog piva u Lidlu u Stuttgartu postala viralni hit, stigla je još jedna ogorčena packa. Čitatelj iz Austrije, naime, objavio je fotografiju s cijenom Podravkine vegete u jednom austrijskom dućanu.

Kilogram vegete tamo stoji 3,99 eura (29,52 kune), a u Hrvatskoj 5,94 eura (43,99 kuna). Vegeta je u Hrvatskoj, dakle, 50 posto skuplja nego u Austriji.

Čitatelj je sarkastično zahvalio našim političarima na tome što ide na odmor u Hrvatsku, pa si može kupiti jeftino vegetu u Austriji.

Vegeta na policama dućana u Austriji

O tome da je Podravkin najpoznatiji proizvod osjetno jeftiniji u inozemstvu pisalo se i ranije. Prema jednoj internoj Podravkinoj analizi otprije nekoliko godina, prosječna cijena vegete na stranim je tržištima čak 40 posto niža nego u Hrvatskoj.

Prema toj analizi, kilogram vegete u Hrvatskoj je u prosjeku stajao blizu 36 kuna, a na svim drugim tržištima oko 22 kune. Cijene su bez PDV-a i sličnog poreza u inozemstvu. Na domaćem tržištu pak proda se manje od deset posto vegete: sve drugo završi u izvozu.

 Zbog problema s cijenom Podravka je morala zatvoriti tvornicu u Poljskoj. Upravo ta tvornica pokazala je s kakvim se izazovima Podravka suočila nakon ulaska Hrvatske na slobodno europsko tržište.

Već u jesen 2013. godine prvi šleperi jeftine vegete iz Poljske stigli su na police Kauflanda u Hrvatskoj. Umjesto iz tvornice u Koprivnici, Kaufland je prvih osam šlepera Vegete za hrvatsko tržište, oko 200 tona, kupio izravno u tvornici u Kostrzynu, gradiću na poljsko-njemačkoj granici.

Veleprodajna cijena poljske vegete bila je tada čak oko 40 posto niža od koprivničke, pa su Kauflandovim stopama htjeli i Billa, Spar te Lidl. Zbog toga je tvornica naprasno zatvorena.
Tagovi: AUSTRIJA CIJENA VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO