APSURD NA HRVATSKI NAČIN

Sve manje pacijenata i učenika, sve više zaposlenih u školama i bolnicama

Objavljeno, 13. studenoga 2021. Vijesti
# Foto: ARHIVA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je od početka 2019. do danas, prema neslužbenim procjenama statističara i demografa, ostala bez oko 188.000 stanovnika. U isto vrijeme broj zaposlenih u državnim službama veći je za 4300.

Prema podacima Ministarstva uprave, početkom listopada ove godine u državnoj administraciji i službama bilo je zaposleno ukupno oko 234.000 ljudi. Početkom 2019. godine pak u istim je službama radilo oko 229.700 službenika.

Izvješće prikazuje broj zaposlenih državnih i javnih službenika, namještenika, dužnosnika, pravosudnih dužnosnika te zaposlenika bez aktivnog rasporeda na radno mjesto, evidentiranih u sustavu COPiHRM (Centralizirani obračun plaća i upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru).

Najveći rast broja zaposlenih dogodio se u zdravstvu u kojem danas radi 70.109 osoba, što je oko 3200 više nego početkom siječnja pretprošle godine. Na drugome je mjestu po rastu školstvo: danas tamo radi točno 68.743 osobe, što je oko 3100 ljudi više nego početkom 2019. godine.

Imamo, dakle, osjetno manje stanovnika koje treba liječiti, imao nikad manje djece u školama. No, zato raste broj onih koji o trošku države skrbe o njima – pacijentima i školarcima. To se zove hrvatski apsurd.

U sustavu Minstarstva unutarnjih poslova sa svim policijskim upravama, danas je zaposleno 25.268 ljudi, što je 400-tinja više nego predlani. To je, u svakom slučaju, opravdano jer kriminala imamo mnogo više nego ranije.


Tagovi: BOLNICE DRžAVNE SLUžBE MINISTARSTVO UPRAVE šKOSTVO ZAPOSLENI ZDRAVSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO