ISTRAŽIVANJE U 15 OSNOVNIH ŠKOLA

Svaki šesti učenik šestog osnovne pušio je cigarete, a 60 posto ih je pilo alkohol

Objavljeno, 03. lipnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Otprilike svaki šesti učenik šestih razreda osnovnih škola na području Koprivničko-križevačke županije imao je prva iskustva s pušenjem cigareta, a čak 60 posto njih pilo je alkohol u toj dobi.

Pokazalo je to istraživanje županijskog Centra za prevenciju ovisnosti koji se provodi u sklopu programa “Otvoreni kišobran” u suradnji s 15 osnovnih škola iz županije. U istraživanju, među ostalim, sudjeluju dvije osnovne škole iz Križevaca, jedna iz Koprivnice te škole iz Virja, Kalinovca, Kalnika, Legrada, Đelekovca, Novigrada Podravskog…

“Usporedbom iskustava u pušenju i pijenju alkohola kod generacija djece šestih razreda osnovne škole uočava se od 2009. godine trend pada udjela djece koja su probala pušiti, a od 2015. i trend pada udjela djece koja su probala piti alkohol”, navodi se u prezentaciji iz programa “Otvoreni kišobran”.

Program još od 2001. godine provodi Centar za prevenciju ovisnosti u suradnji s osnovnim školama u županiji, a podupire ga i Ministarstvo zdravstva u sklopu nacionalnog projekta Zajedno protiv ovisnosti.

Rezultate programa uz analizu podataka o iskustvima i stavovima o pušenju i alkoholu kod učenika tog uzrasta predstavila je u Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici magistra socijalnog rada Nadica Puškaš.


Tagovi: ALKOHOL OVISNOST PUšENJE UčENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO