Svaki deseti pregled pacijenti platili iz vlastitog džepa

Objavljeno, 20. kolovoza 2023. Zdravlje
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / CT uređaj u Općoj bolnici u Koprivnici / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Broj specijalističkih pregleda u javnim i privatnim bolnicama i poliklinikama rastao je lani u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je ukupno ostvareno oko 9,2 milijuna pregleda u ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om (pregled na teret države) i oko 1,1 milijun pregleda u privatnim bolnicama i klinikama bez ugovora s HZZO-om. Ukupno je devet posto pregleda više nego predlani.

U Koprivničko-križevačkoj županiji taj je rast osjetno viši. U ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om obavljeno je lani ukupno 161.400 pregleda, što je 13,5 posto više nego predlani.

Istodobno, u ustanovama bez ugovora s HZZO-om (na vlastiti trošak) bilo je oko 13.300 pregleda, odnosno 15,6 posto više. Ukupno u obje kategorije, prosječan rast pregleda prošle je godine iznosio oko 14 posto.

Pacijenti su izvan ugovorenih specijalističkih ustanova najviše pregleda na području Koprivničko-križevačke županije lani plaćali u djelatnosti interne medicine (4500), oftalmologije (3500) i ginekologije (oko 2300, što je 35 posto više nego predlani).

Iz tih se podataka može izvući zaključak kako su pacijenti u Hrvatskoj lani iz vlastitog džepa platili svaki deseti pregled. U Koprivničko-križevačkoj županiji to je svaki 13. pregled.


Tagovi: BOLNICE HZJZ PACIJENTI PREGLEDI

NEDAVNO OBJAVLJENO