VELIKI PROBLEM ZA OKOLIŠ I EKONOMIJU

Svaki dan u Hrvatskoj u otpadu završi više od tisuću tona hrane

Objavljeno, 02. prosinca 2019. Zeleno
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema podacima Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), godišnje u Hrvatskoj čak oko 400.000 tona hrane završi u otpadu, što je više od tisuću dnevno.

Isti podaci govore o tome kako se 50 milijuna tona voća i povrća u Europi baca samo jer je nepravilnog oblika, odnosno nije kalibrirano na mjeru koja zadovoljava trgovce u maloprodaji. Tako u otpadu završi čak 140 milijardi eura! I u Hrvatskoj se najviše bacaju kruh, voće i povrće.

Zato je WWF, kako piše Lider, pokrenuo inicijativu upravljanja otpadom hrane u hotelima Esplanade u Zagrebu, Jezero na Plitvičkim jezerima i Marriott u Beogradu. Ti su hoteli u kratko vrijeme smanjili bacanje hrane za deset do 20 posto.

Riječ je o prvom takvom projektu u Europi. Nešto slično egzistira i u SAD-u, ali tamo je u fokusu doniranje hrane, što u Hrvatskoj nije moguće zbog zakonskih ograničenja.

No, prema smjernicama Europskog parlamenta, Hrvatska do 2030. mora smanjiti otpad hrane za najmanje 50 posto. To je danas problem u rangu klimatskih promjena i plastike u morima i oceanima, zaključuje Lider.


Tagovi: HRANA OTPAD

NEDAVNO OBJAVLJENO