VISOKE UVOZNE CIJENE

Svaka peta jabuka koju smo lani pojeli bila je iz uvoza, uglavnom iz jedne zemlje

Objavljeno, 26. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Svaka peta jabuka koju smo lani pojeli stigla je iz uvoza, otkrivaju novi podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske gospodarske komore.

Hrvati su tijekom prošle godine pojeli ukupno 84.500 tona jabuka. Oko 68.200 bilo je domaćih, a oko 16.300 uvoznih, od čega je čak polovica stigla iz samo jedne države – Poljske.

Lani je u Hrvatskoj proizvedeno ukupno 92.500 tona, što je čak 63 posto više nego godinu ranije, pokazuju brojke Državnog zavoda za statistiku. No, od toga smo u strane zemlje izvezli 24.300 tona.

Posebno je porazna činjenice da smo uvozne jabuke, prvenstveno iz Poljske, plaćali u prosjeku 4,7 kuna za kilogram. S druge strane, naše smo jabuke izvozili u inozemstvo za samo dvije kune po kilogramu.

Hrvatska je, dakle, na izvozu 24.300 tona jabuka uprihodila oko 49 milijuna kuna, a istodobno je uvoznih 16.300 tona platila čak 77 milijuna kuna. I tko onda veli da nismo zemlja apsurda?

Apsurdnost se ogleda i u sljedećem: lani je Hrvatska uvezla 15 posto jabuka manje nego preklani, ali je vrijednost uvoza bila gotovo deset posto veća. Razlog? Drastičan skok uvoznih cijena jabuke.


Tagovi: JABUKE UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO