ŠTRAJK JE GOTOV

Sutra počinje škola u cijeloj Hrvatskoj! Vlada i prosvjetari postigli dogovor

Objavljeno, 02. prosinca 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Učenici OŠ Đuro Ester u Koprivnici s ravnateljicom Sanjom Prelogović
AUTOR
Redakcijski tekst

Sutra, utorak, počinje škola u cijeloj Hrvatskoj! Upravo je to na konferenciji za novinare objavio premijer Andrej Plenković. Štrajk je, dakle, okončan.

Koeficijent za plaće raste od siječnja za tri posto, od lipnja još jedan posto, a za dodatnih dva posto od 1. siječnja 2022. godine. Dakle, usvojen je model 3+1+2.

Vlada je potvrdila i kako će dani provedeni u štrajku biti plaćeni, ali nadoknada nastave neće biti plaćena.

“Smatramo da je ovo dobar i kvalitetan komporomis. Riješit ćemo u četvrtak na sjednici Vlade uredbu o koeficijentima, a za ostalo nenastavno osoblje ide sporazum kao dodatak kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine”, rekao je premijer.

Ispunjeni su ciljevi

Plenković kaže kako će se usvojiti i akcijski plan protiv nasilja u školama te će se riješiti problem anonimnih prijava.

“Ovo što je danas na stolu je kompromis, najvažnije je da se prekine štrajk i škole od sutra normalno funkcioniraju”, zaključuje premijer.

Šef sindikata Branimir Mihalinec: “Ide nadoknada zaostajanja plaća u javnim službama od 6,11 posto te je konačan cilj koeficijent 1,406 za visoku stručnu spremu koji će biti realiziran kroz godinu dana. Time smo Vlada i mi ispunili ciljeve i štrajk se može okončati”

Nenastavno osoblje imat će jednake dodatke na plaću kao i nastavno osoblje kroz koeficijente, također modelom 3+1+2.

Ima li novca u proračunu

“Od sutra je štrajk zaustavljen, učenici i nastavnici vraćaju se na svoja radna mjesta. Imamo apsolutno povjerenje da će Vlada na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako smo dogovorili”, zaključuje Mihalinec.

Mihalinec je zadovoljan kompromisnim rješenjem i djeca su dalje u fokusu. Novinarka je pitala premijera otkud sad novac ako je dosad tvrdio da ga nema.

“Sindikat je tražio povećanje koeficijenta od 1. rujna ove godine, a novca u tom trenutku u proračunu nije bilo. Dogovor je bio da se sredstva osiguraju u proračunu za 2020. godinu.

Da nije bilo odustanka od smanjenja 1 posto PDV-a, teško bismo ovo postigli. To je poanta kompromisa. Što se tiče koeficijenta, oni se donose uredbom Vlade, a mi smo odlučili cijeli ovaj sustav otvoriti u partnerstvu sa sindikatima i vanjskim konzultantima”, odgovorio je premijer.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO