TKO JE U RIZIČNIM SKUPINAMA

Sutra nam stiže cjepivo za djecu, HZJZ navodi tko bi se svakako trebao cijepiti

Objavljeno, 12. prosinca 2021. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Cjepivo za djecu dobi 5 do 11 godina stiže u Hrvatsku u ponedjeljak, a cijepljenje će započeti nekoliko dana nakon pristizanja. Stiže ukupno 48.000 doza.

Za cijepljenje djece u dobi 5 do 11 godina registrirano je cjepivo Comirnaty 10 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech. Cjepivo se daje u dvije doze. Ako je dijete između primanja prve i druge doze navršilo 12 godina, za drugu dozu se daje doza cjepiva za odrasle (30 mikrograma).

“Cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 5 i više godina. Za dob nižu od 5 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 5 godina ne mogu cijepiti”, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Djeca će se, nakon što to zatraže njihovi roditelji, moći cijepiti kod pedijatra, ako su mlađa od 7 godina, kod obiteljskih liječnika ili na punktovima na kojima se organizirano cijepe i odrasli.

KRONIČNO BOLESNI

Djeca zaražena virusom najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju, skrb u jedinicama intenzivnog liječenja ili smrt su rijetki. Djeca s određenim kroničnim bolestima imaju povećan rizik razvoja teške kliničke slike mada su ograničeni podaci koji su to klinički rizični čimbenici specifični za djecu dobi 5 i više godina.

Rizični čimbenici koji se najčešće navode su pretilost, kronične neurološke bolesti, kronične bolesti srca, kronične plućne bolesti uključujući prema nekim istraživanjima astmu, dijabetes, maligne bolesti i imunodeficijencije, tumače u HZJZ-u.

Od početka pandemije do kraja studenoga ove godine hospitalizirano je oko 1100 djece i mladih do 18 godina

“Snažno preporučujemo cijepljenje djece i mladih koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti Covid-19 te onih koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti.

Posebno ako se radi o bolesnim članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (mlađi od 5 godina) ne mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

Tu su i djeca dugotrajnije smještena u različitim oblicima kolektivnog smještaja s noćenjem”, tumače u HZJZ-u.

MULTISISTEMSKA UPALA

Rezultati kliničkih studija ukazuju da je djelotvornost cjepiva, imunološki odgovor i sigurnosni profil cjepiva sličan kao i u odraslih. Do danas nisu zabilježene ozbiljne nuspojave, uključujući upalu srčanog mišića (miokarditis) i srčane ovojnice (perikarditis), a djeca uključena u ove kliničke studije se i nadalje prate.

“Ipak treba napomenuti da neuobičajene, rijetke ili vrlo rijetke nuspojave koje se mogu pojaviti s učestalošću manjom od 1 na 1000 cijepljenih nisu mogle biti zabilježene u studijama ograničene veličine uzorka”, kažu u Zavodu.

U HZJZ-u kažu kako djeca imaju rizik razvoja multisistemskog inflamantornog sindroma (MIS-C) povezanog s infekcijom SARS-CoV-2, što je ozbiljno stanje iako se procjenjuje da je rijetko. Također postoji rizik razvoja dugotrajnog COVID-a (postCOVID-a), a trenutno oskudni podaci ipak govore da je rizik niži nego u odraslih.

Od oko 43.500 hospitaliziranih osoba od početka pandemije do kraja studenoga ove godine hospitalizirano je oko 1100 djece i mladih do 18 godina. Najviše hospitalizacija, i to 230 zabilježeno je u prvoj godini života, podaci su HZJZ-a.


Tagovi: CIJEPLJENJE CJEPIVO DIJETE DJECA HZJZ PFIZER

NEDAVNO OBJAVLJENO