Sutra kreće zimska služba, grad uputio važnu obavijest građanima

Objavljeno, 14. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Smotra zimske službe u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

U utorak, 15. studenog, počinje rad zimske službe na području Koprivnice i trajat će do 15. travnja iduće godine.

U dvorišnom prostoru tvrtke Koming zbog toga je u ponedjeljak održana smotra vozila zimske službe Grada Koprivnice.

Voditeljica zimske službe Ksenija Kancelak kaže kako je Komunalac zadužen za čišćenje pješačko-biciklističkih staza, dok tvrtka Koming čisti nerazvrstane ceste na području grada, ostatak staza i parkirališta koja nisu pod naplatom.

“Na području grada su 253 kilometra nerazvrstanih cesta i 104 kilometra pješačko-biciklističkih staza“, kazala je Ksenija Kancelak.

Novac za sol i sipinu

Direktor Kominga Nedjeljko Potroško podsjetio je kako za potrebe zimske službe raspolažu s pet kamiona, dva gredera, šest kombinirki i desetak traktora. Količine soli i sipine dostatne su za prvi nalet jačih vremenskih neprilika

Ove godine, istaknuo je Potroško, kupljeni su novi roto posipači za kamione, jedan traktor i dvije kombinirke te se na taj način svake sezone osnažuje i modernizira gradska zimska služba.

Gradonačelnik Mišel Jakšić zadovoljan je radom zimske službe te smatra kako ni ova zima sigurno neće iznenaditi uigrani i spreman tim.

„U proračunu smo osigurali 1,5 milijuna kuna za nabavku soli i sipine. Mogu jedino apelirati na sve one koji će biti u prometu tijekom zimskih uvjeta da prilagode vožnju uvjetima na cesti, odnosno da na vrijeme počnu koristi zimsku opremu“, poručio je gradonačelnik Jakšić.

Za trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako dođe do stvaranja leda i poledice.

Snijeg od 15 cm

Vlasnici vozila ne smiju se zaustavljati na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer time mogu ometati rad zimske službe. Staze se u zimskim uvjetima čiste za prolaz pješaka jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla.

Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti koja je utvrđena programom, a ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama. Prohodnost je osigurana, ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 centimetara.

Sukladno odluci o komunalnom redu, o uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz zgradu te neizgrađene građevinske parcele brine vlasnik zgrade, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi i vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta.

O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kiosk i pokretnu napravu brine vlasnik. Vlasnici zgrada dužni su uklanjati, odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik. O uklanjanju snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala brinu vlasnici korisnici lokala.


Tagovi: KOPRIVNICA SMOTRA SNIJEG ZIMSKA SLUžBA

NEDAVNO OBJAVLJENO