Sutkinja oslobođena za krađu iz butika: ‘Zabunom je izašla s odjećom’

Objavljeno, 27. veljače 2024. Crna kronika
# Foto: SUPERNOVA ZADAR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Tina Grgas, sutkinja Trgovačkog suda, nepravomoćno je oslobođena optužbe da je krala odjeću iz dućana.

Teretili su je za dva slučaja u prodavaonici C&A u centru Supernova Zadar. Prvi datira iz 17. kolovoza predlani. U optužnici se navodi da je prišla policama te uzela haljinu od 300 kuna, prsten vrijedan 39 kuna, suknju od 225 kuna te četiri bluze vrijedne nešto manje od 600 kuna.

Odnijela ih je u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila dućan za 1138 kuna ili nešto više od 150 eura, navodi Dalmatinski portal.

Videosnimka

Drugi događaj zabilježen je 6. rujna. Sutkinja je, navodi optužnica, uzela sako vrijedan 366 kuna te dva para hlača vrijednih nešto manje od 500 kuna. U kabini je skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za 873 kune ili 115 eura.

Sve skupa, nastala je šteta od 2012 kuna ili 267 eura. Sutkinju su s odjećom uhvatili na izlasku iz dućana u rujnu, a onda su je pregledom video nadzora optužili i za krađu iz kolovoza.  

Sutkinja se branila kako ništa nije ukrala. Kaže da je zbog privatnih problema bila uznemirena te je zabunom izašla iz dućana s odjećom koju nije platila.

“Koji to kradljivac ne bi uklonio etiketu ako je njegova namjera bila otuđiti artikl”, zapitala se optužena sutkinja na ročištu tvrdeći kako etikete nisu bile skinute.

Nakon provedenog dokaznog postupka, sud u Splitu je zaključio da nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se optužnicom stavlja na teret pa je oslobođena.

Nema dokaza

“Nedokazanost učina djela prije svega se ogleda u nedostatku dokaza koji se odnose na radnju od 17. kolovoza. Sud je ispitao veći broj svjedoka te je vrlo precizno pregledana snimka nadzornih kamera, i to uz stručnu pomoć informatičara i na velikom ekranu radi preciznosti pregleda snimki(…)

Dakle, priložene snimke video nadzora od 17. kolovoza po mišljenju suda na baš niti jedan način ne pružaju čak niti indicije da bi okrivljenica otuđila bilo koji predmet, kamoli vrstu i količinu predmeta prema popisu ukradene robe”, navodi se u presudi.

Što se tiče događaja od 6. rujna, sud je poklonio vjeru obrani sutkinje uz obrazloženje da se radi o vjerodostojnom iskazu koji nije iskonstruiran u cilju izbjegavanja bilo kakve odgovornosti.

“Vrlo je životan i logičan te uključuje mogućnost da se ovako nešto može svakome dogoditi ako se nađe u stanju akutnog stresa, što dovodi do gubitka potrebne pažnje i koncentriranosti za činjenje i najbanalnijih radnji koje život sa sobom nosi”, stoji u presudi, piše Dalmatinski portal.


Tagovi: KRAđA ODJEćA OSLOBOđENA SUTKINJA TRGOVAčKI SUD ZADAR

NEDAVNO OBJAVLJENO