OSUĐEN ZA ZLOČIN IZ MRŽNJE

Susjeda Srbina nazvao četnikom i zaprijetio da će ga dići u zrak

Objavljeno, 14. veljače 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Marijan P. (61) prijetio je smrću susjedu Srbinu te je osuđen za kazneno djelo počinjeno iz mržnje. Dobio je godinu dana uvjetnog zatvora premda je prije dvije godine osuđen zbog ozbiljnih prijetnji, također uvjetno.

Prema pravomoćnoj presudi, Marijan je lani u rujnu oko 17 sati u okolici Čazme postupao prema susjedu Veljku “iz mržnje zbog njegovog nacionalnog porijekla”.

Rekao mu je “da je četničko govno, da zašto ga prijavljuje policiji, da je on takve Srbe klao, da zašto je došao ovdje, da će ga skratiti za glavu”. Potom ga je rukama odgurnuo te zaprijetio da će mu minirati kuću, da su mu već zbog toga uzeli pušku i municiju, ali da još ima oružja i dovoljno dinamita.

Kod Veljka je to, zaključio je sud, “izazvalo opravdani strah za vlastiti život i sigurnost jer mu je Marijan ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti te mu nanijeti zlo eksplozijom, a djelo je počinjeno iz mržnje”.

Pretresom Marijanove kuće pronađena mu je improvizirana cijev vatrenog oružja dužine blizu pola metra s ručno izrađenim mehanizmom za okidanje te improviziranim rukohvatom i četiri puščana streljiva.

Sud je, doduše, naveo kako je Marijan i ranije osuđivan zbog ozbiljnih prijetnji, ali kao olakotnu okolnost uzeo mu je priznanje i skrušeno kajanje za ono što je učinio susjedu Veljku.


Tagovi: čAZMA MRžNJA PRESUDA PRIJETNJE SRBIN SUSJED

NEDAVNO OBJAVLJENO