OTKRIVEN UZROK VELIKOG POŽARA

‘Susjed mi je pričao da je gasio babu kod kamiona, ali mu je negdje pobjegla’

Objavljeno, 28. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivica M. (50) upaljačem je oko 2.50 sati u okolici Čazme zapalio teretno vozilo marke TAM, a požar se proširio na Audi parkiran u blizini te je ugrozio kuću s imanjem. Samo brza intervencija vatrogasaca spriječila je ogromnu štetu i nesagledive posljedice.

Općinski sud u Bjelovaru osudio ga je na šest mjeseci obveznog psihijatrijskog liječenja s obzirom da je to učinio u stanju alkoholne halucinoze. Ivica je trenutačno u istražnom zatvoru gdje će dočekati pravomoćnost presude.

Sve se dogodilo u studenom 2017. godine kad je Ivica upaljačem zapalio spužvu u kabini teretnog vozila. Požar je vrlo brzo zahvatio cijeli kamiončić te se proširio na audi, a stvar su na koncu spasili vatrogasci JVP-a Čazma. Ivica je na sudu sve porekao i ustvrdio kako nema pojma o čemu tužiteljstvo priča.

-Te noći ostao sam bez cigareta, pa sam otišao kod susjeda Darka koji mi je posudio jednu. Kad sam odlazio od njega, primijetio sam vatru u njegovom dvorištu, poslije sam vidio da gori kamion, ali mi je bilo malo bedasto jer sam znao da Darko nema kamion. Susjed je potom izašao van i pozvao vatrogasce. Nisam ga ja zapalio, ne znam kako se kamion uopće može zapaliti upaljačem, osim možda ako je bio poliven naftom po ceradi i gumama – branio se Ivica.

Susjed Darko pak sjeća se kako je one noći kad je gorio kamion u njegovu dvorištu oko 3 ujutro Ivica pokucao na njegova vrata tražeći cigaretu. Nakon toga je otišao, a on je vrlo brzo vidio da u dvorištu gori vatra.

-Ivica je stajao na dvorištu i pušio. Pitao sam ga šta to radi, a on mi je mirno rekao da imam neki požar u dvorištu. Za vrijeme požara, osim Ivice, vani nije bilo nikoga. Dok smo zajedno čekali vatrogasce, rekao mi je da je tamo bila neka baba, da ju je on gasio, ali da mu je pobjegla te da je baba gorjela pored kamiona ili u kamionu. Nisam ga shvatio ozbiljno – rekao je Darko na sudu.

Prema nalazu medicinskog vještaka, Ivica je kobne noći bio pod utjecajem vidnih i slušnih halucinacija usljed “akutne opitosti kod alkoholičara što uključuje psihotične fenomene koji nastaju tijekom ili neposredno nakon uporabe alkohola, a uključuju halucinacije, pogrešno prepoznavanje, sumanutosti”. Inače, alkoholna halucinoza javlja se kod ljudi s kraćim alkoholičarskim stažem, navodi vještak.

Zato je Ivici određeno obvezno šestomjesečno liječenje te mu je trajno oduzet “plinski upaljač marke Atomic budući da postoji opasnost da bi mogao ponoviti djelo”.


Tagovi: KAMION POZAR PSIHIJATRIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO