PREKRŠAJNO JE KAŽNJEN

Susjed ga prijavio jer je na svom imanju nacrtao slovo U i grb s bijelim poljem

Objavljeno, 10. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s događajem iz teksta i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Stjepan (63) iz okolice Koprivnice proglašen je krivim i osuđen jer je na kontejneru na jezeru Jegeniš iscrtao ustaško slovo U i hrvatski grb s prvim bijelim poljem. Policiji ga je prijavio susjed čiji dvor gleda na tu stranu kontejnera.

Prekršajna sutkinja zaključila je kako Stjepan narušavao javni red i mir jer je “na javno dostupnom mjestu istaknuo slovo U s dodatkom gornjih rubova, a koje asocira na pripadništvo Ustaškog pokreta i jedno od znakovlja fašizma, te je nacrtan grb tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu bijele boje, a što također asocira na grb NDH koja je bila kvislinška tvorevina u II. svjetskom ratu”.

Stjepan se na sudu branio kako to “predstavlja izraz njegove umjetničke slobode.

“Kontejner se nalazi na mome imanju, time smatram da je to moja privatna stvar jer do sada se nitko nije žalio na moj navedeni uradak. To ne bi trebalo smetati ni susjedu koji se nalazi nasuprot kontejneru, ali udaljen 40-ak metara desno”, branio se autor obilježja.

Slovo i grb oslika je na strani kontejnera koja je okrenuta prema javnom putu koji je udaljen 20-30 metara i gdje prolazi mnogo ljudi, ali on kaže da se dosad nitko nije žalio.

Susjed je na ročištu potvrdio kako je sve vidljivo s njegova imanja, ali i s puta koji se nalazi između imanja na kojem živi Stjepan i imanja na kojem on obitava.

Sutkinja je Stjepana kaznila s 375,21 kunu, odnosno 100 njemačkih maraka ili 50 eura, a mora platiti i 200 kuna troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.


Tagovi: GRAFIT PODRAVINA PRESUDA SLOVO U SUSJED USTAšKI GRB

NEDAVNO OBJAVLJENO