TKO PREŽIVI - PRIČAT ĆE

SUMORNA JESEN Kreću ovrhe, otplata kredita, otkazi, sezona grijanja

Objavljeno, 18. kolovoza 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Na jesen očekuje se prvi ozbiljan udar na kućanstva najpogođenija korona krizom jer istječe moratorij na sve ovrhe i otplate većeg dijela kredita.

Kućanstva i tvrtke od rujna će se suočiti s odgođenim financijskim obvezama te se očekuju novi bankroti i povećanje broja blokiranih građana.

Uz to, počinje školska godina i sezona grijanja, pa će izdaci kućanstava za školarce i režije značajno porasti od rujna i listopada. Tvrtke će se, s druge strane, suočiti s ozbiljnim padom prihoda zbog podbačaja turističke sezone, pa su brojni otkazi vrlo izvjesni.

O tome se govori i u redovitoj godišnjoj publikaciji Financijska stabilnost koju je Hrvatska narodna banka objavila u utorak.

Financijska nestabilnost

“U situaciji nepovoljnih gospodarskih kretanja uzrokovanih pandemijom virusa, očekuje se povećanje financijskih ranjivosti kućanstava. Pritom bi nepovoljna kretanja na tržištu rada mogla vršiti daljnji pritisak na pad zaposlenosti, što bi s padom prihoda od turizma moglo pridonijeti smanjenju raspoloživog dohotka dijela kućanstava.

Kako su rast dohotka i financijske imovine kućanstava bili glavni činitelji koji su djelovali na smanjenje akumulacije rizika u sektoru kućanstava od 2015. do 2019. godine, izgledno je da će zaustavljanje ovih trendova negativno utjecati na financijsku stabilnost kućanstava“, navodi se u HNB-ovoj publikaciji.

Zbog nepovoljnog utjecaja pandemije na gospodarsku aktivnost u 2020. očekuje se ukupni pad realnog BDP-a od 9,7 posto, što je najsnažnija kontrakcija godišnje stope promjene BDP-a od utemeljenja Hrvatske.

“Takva kretanja odraz su očekivanoga snažnog pada izvoza, ponajviše turističkih usluga zbog pandemije i provođenja epidemioloških mjera u Europi i svijetu, kao i smanjenja investicija poduzeća i osobne potrošnje kućanstava”, kažu u HNB-u.

Odgoda otplate

Domeću kako će pandemija koronavirusa prekinuti petogodišnje razdoblje kontinuirane ekspanzije u kojemu je domaće gospodarstvo raslo po prosječnoj realnoj stopi od 2,9 posto, koja je zabilježena i tijekom 2019. godine.

Do 10. lipnja ove godine banke su primile ukupno oko 80.000 zahtjeva za izmjenu uvjeta plaćanja kredita i nove izloženosti, a ukupan iznos u tim zahtjevima je čak 41,77 milijardi kuna.

S obzirom na iznos, odobreno je oko dvije trećine svih zahtjeva. Po broju zahtjeva prednjači sektor kućanstava, dok je po iznosu najviše zahtjeva zaprimljeno od sektora nefinancijskih poduzeća.

Najveći broj zahtjeva podnesen je za moratorij, odnosno odgodu otplate kredita, čak 95 posto. Time se privremeno zaustavlja otplata dospjelih obveza, a duljina trajanja moratorija je između tri i dvanaest mjeseci, zaključuju u HNB-u.


Tagovi: FINANCIJSKA STABILNOST HNB KREDITI OVRHE

NEDAVNO OBJAVLJENO