PREMINUO USLJED TEŠKE SEPSE

Pacijent (27) umro tijekom rutinske operacije. Suđenje kirurgu opet na početku

Objavljeno, 10. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: OPĆA BOLNICA / Operacija u koprivničkoj bolnici / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski sud usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva te ukinuo i drugu oslobađajuću presudu za varaždinskog kirurga (49) koji je optužen da je skrivio smrt pacijenta (27) tijekom rutinske operacije hemoroida.

“Prvostupanjski sud pogrešno je i nepotpuno utvrdio bitne činjenice u odnosu na poduzeti operativni zahvat i liječenje pacijenta nakon operacije te pogrešno zaključio da okrivljenik nije počinio kazneno djelo iz optužnice. Općinski sud u Varaždinu dužan je ponovno provesti glavnu raspravu na kojoj će otkloniti utvrđene nedostatke, ponoviti ranije izvedene dokaze i provesti druge dokaze koje ranije nije proveo, iako je viši sud na njih ukazao i u ranijoj odluci o ukidanju prve oslobađajuće presude”, navodi se u rješenju.

Još 2012. protiv kirurga i drugog liječnika, šefa bolničkog odjela, bile su podignute optužnice zbog sumnje da su 2009. tijekom operacije skrivili smrt 27-godišnjeg pacijenta iz Čakovca koji je preminuo od teške sepse nakon rutinske operacije hemoroida. Kirurga se teretilo da tijekom zahvata nije zaustavio krvarenje. Kasnije se odustalo od kaznenog progona protiv šefa odjela varaždinske bolnice.

– Unatoč pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenta nakon operacije, nije poduzeo nužne dijagnostičke postupke radi pravodobnog uočavanja nastanka dva veća hematoma. Nakon što su hematomi uočeni, okrivljenik je obavio neadekvatan operativni zahvat pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te gnojne upale i teške infekcije – stoji u optužnici.

Nakon smrti pacijenta, povjerenstvo za nadzor Opće bolnice ustanovilo je kako liječnici nisu pogriješili. No, kirurgu će se suditi ispočetka.


Tagovi: KIRURG OPERACIJA PACIJENT SMRT SUDJENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO