Sudar dva službena MUP-ova Audija sa štićenom osobom. Šteta 107.000 kn

Objavljeno, 05. travnja 2023. Crna kronika
# Foto: VATROGASCI / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Dva službena policijska Audija A6 sa štićenom osobom sudjelovala su u prometnoj nesreći na autocesti pri čemu je nastala materijalna šteta od čak 107.000 kuna.

Sve se dogodilo još srpnju 2019. godine oko 23.30 sata na autocesti A1 kod mjesta Netretić u smjeru Bosiljeva, a slučaj je završio na sudu jer je MUP zatražio od osiguravateljske kuće da podmiri nastalu štetu. No, nisu uspjeli.

Prema presudi koja je donesena u utorak, prometnu je skrivio vozač tegljača mercedes s prikolicom koji je u jednom trenutku lijevim dijelom vozila prešao na prostor lijeve prometne kolničke trake autoceste.

U tom trenutku lijevom prometnom trakom autoceste naišao je MUP-ov službeni Audi koji je u namjeri izbjegavanja naleta na tegljač naglo zakočio, a tada mu se u stražnju stranu zabio drugi MUP-ov Audi koji je išao iza njega.

Presudom Općinskog suda u Karlovcu, vozač kamiona proglašen je krivim što se u Netretiću upravljajući skupom vozila kretao desnom prometnom trakom autoceste A1 u smjeru Bosiljeva te se u jednom trenutku nije kretao sredinom svoje trake.

Kriv i vozač MUP-a

“Na taj način prisilio je vozača službenog vozila na radnju kočenja, a potom i drugog vozača koji nije mogao izbjeći nalet na službeno vozilo ispred. Kriv je i za napuštanje mjesta događaja nakon prometne nezgode”, ističe se u toj presudi.

Iza kamiona bilo je službeno osobno vozilo vlasništvo MUP-a, vozilo pod pratnjom, a na njega je zbog naglog kočenja naletjelo također osobno službeno vozilo MUP-a, odnosno vozilo u pratnji štićenog vozila. Tko je bio štićena osoba – nije poznato.

Sud je u jučerašnjoj presudi utvrdio kako je vozač drugog Audija “mogao procijeniti način i brzinu kretanja vozila prvog Audija i tegljača, pa da se kretao prilagođenom brzinom do štetnog događaja ne bi došlo”.

Zato je presuđeno da je drugi MUP-ov vozač pridonio nastanku štete u omjeru od 50 posto, a vozač kamiona također u omjeru 50 posto. Zato će osiguravatelj kamiona MUP-u podmiriti samo 50 posto nastale štete, odnosno oko 53.500 kuna. Presuda je nepravomoćna.


Tagovi: AUDI AUTOCESTA MUP STICENA OSOBA SUDAR

NEDAVNO OBJAVLJENO