Sud u Koprivnici naredio da se djeca hitno izdvoje iz nasilne obitelji. I ništa!

Objavljeno, 13. veljače 2023. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Sud u Koprivnici naredio je hitno izdvajanje dvoje male djece u dobi od 2 i 3 godine iz nasilne obitelji u Podravini te njihov smještaj u dječji dom ili kod udomitelja.

Dogodilo se to još 31. prosinca lani. No, i nakon mjesec i pol ta su djeca i dalje u problematičnoj obitelji! Na kaos koji od ove godine vlada u sustavu socijalne skrbi upozorio je Jutarnji danas.

Novinar Lovro Belošević piše kako je nekadašnji centar za socijalnu skrb u Koprivnici – kao i svi drugi centri u Hrvatskoj – prema novoj organizaciji sustava od ove godine ukinut te je postao podružnica Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb.

Što se to dogodilo s djecom u Podravini? Problem je nova organizacija socijalne skrbi, ali i činjenica kako su sve ustanove za djecu u državi prepune. Dakle, djeca za koju je sud naredio hitno izmještanje i dalje su u biološkoj obitelji jer ih bivši koprivnički centar nema gdje smjestiti.

O tome su stručni radnici 18. siječnja obavijestili Hrvatski zavod za socijalnu skrb i resorno ministarstvo, ali do 8. veljače – kad su, ne znajući više što da čine, na niz adresa uputili apel – od nadležnih nisu dobili odgovor.

Nezapamćeni kaos

Koprivnička podružnica bivšeg centra za socijalnu skrb upozorava da ima još 40-tak djece za koju će sud u bliskoj budućnosti vrlo vjerojatno odlučiti o izdvajanju iz bioloških obitelji te pita: gdje s tom djecom, upozorava Jutarnji.

Nezapamćeni kaos prelio je čašu strpljenja socijalnim radnicima. Hrvatskoj udruzi socijalnih radnika dopisi sa sve ozbiljnijim i opasnijim prigovorima stižu svakodnevno, gotovo redovito bivši centri iz svih dijelova Hrvatske (neuspješno) traže pomoć od Ministarstva i novoosnovanog Zavoda.

Iz ministarstva su pak novinaru Jutarnjeg Lovri Beloševiću odgovorili kako je “reforma sustava socijalne skrbi, koja je u tijeku, iznimno opsežna i kompleksna i nije ju moguće provesti preko noći“. Kažu i kako svim problemim pristupaju iznimno ozbiljno i nastoje ih žurno razriješiti.

“Najvažnije je da u tom procesu korisnici ostvaruju svoja prava bez zastoja i na tome zahvaljujemo svim zaposlenicima Hrvatskog zavoda za socijalni rad”, navode za Jutarnji u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.


Tagovi: DJECA DOM IZDVOJITI DJECU NASILNA OBITELJ SOCIJALNA SKRB SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO