PUŠKA SLUČAJNO OPALILA

Sud rješavao slučaj teškog ranjavanja prije 26 godina i konačno presudio

Objavljeno, 26. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Neno iz Zagorja državi ipak neće morati platiti regresnu odštetu od 150.000 kuna zbog teškog ranjavanja Roberta u vojarni u kolovozu 1993. godine. Bio je stražar, a teško je ranjen oko 22.15 sati kad je razvodniku straže Saši puška ispala iz ruku te opalila. Vojnik Robert zadobio je prostrijelnu ranu trbuha i lijeve podlaktice.

Neno je u to doba bio zapovjednik straže te je, kako stoji u tužbi, “dopustio nekontrolirano punjenje oružja u spavaonici i držanje napunjenog oružja u toj prostoriji, odnosno propustio je poduzeti mjere da se oružje prazni na mjestu određenom za punjenje i pražnjenje. Time je postupio protivno propisima o stražarskoj službi te je zbog njegove krajnje nepažnje jedna osoba teško tjelesno ozlijeđena”.

Neno je pak u svojoj obrani naveo kako se “pojačana odgovornost razvodnika straže Saše sastoji u činjenici da je sve opisane obveze razvodnika morao osobno provoditi, a upravo je on neopreznim rukovanjem oružjem uzrokovao ranjavanje vojnika”. Istaknuo je i kako zapovjednik straže nema propisanu obvezu osobne provjere oružja stražara te se njegove obveze odnose isključivo na organizacijski aspekt stražarske službe.

Robert je pravomoćno dobio tužbu protiv RH te mu je dosuđeno 3000 kuna mjesečne rente zbog teškog ranjavanja i invalidnosti. Država je vrlo brzo dobila spor protiv razvodnika Saše koji je tu rentu morao plaćati, a u međuvremenu je tužila i tadašnjeg zapovjednika straže Nenu za regresna potraživanja od 150.000 kuna plus kamate.

Na koncu, Općinski sud u Zlataru odbio je tužbu RH protiv Nene zbog – zastare. Kako je od spornog događaja prošlo čak 26 godina, a od tužbi i zahtjeva za naknadom štete barem 20 godina, za potraživanja prema Neni nastupila je apsolutna zastara.

“Sud se nije upuštao u ocjenu odgovornosti za nastanak štete u predmetnom štetnom događaju jer, nakon prihvaćanja tuženikovog prigovora zastare prava, pitanje odgovornosti za štetu postalo je irelevantno”, stoji u presudi Općinskog suda.


Tagovi: PRESUDA PUšKA RANJAVANJE VOJARNA

NEDAVNO OBJAVLJENO