GLASAO ZA PROMAKNUĆE SUCA

Sud odlučio da Bandićev saborski zastupnik nije povrijedio zakon

Objavljeno, 09. lipnja 2020. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Milan Bandić i Željko Lacković
AUTOR
Redakcijski tekst

Upravni sud poništio je odluku kojom je Bandićev saborski zastupnik i član Državnog sudbenog vijeća Željko Lacković proglašen krivim za povredu načela djelovanja.

Prema poništenoj odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zaključeno je kako je Lacković bio povrijedio načelo djelovanja i narušio svoju vjerodostojnost u času kad je na sjednici DSV-a glasao za promaknuće suca Općinskog suda u Koprivnici.

Povjerenstvo je, naime, zaključilo kako se Lacković na sjednici DSV-a trebao izuzeti od odlučivanja da koprivnički sudac Alen Golub, koji je njegovoj supruzi dosudio visoku odštetu, postane županijski sudac u Bjelovaru.

Nije po zakonu

Postupak je bio pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja koja “proizlazi iz njegova sudjelovanja kao člana DSV-a u odlučivanju o imenovanju Alena Goluba za suca Županijskog suda, koji je prethodno donio presudu kojom je Lackovićevoj supruzi priznata odšteta u iznosu od 40.000 kuna”.

Upravni sud poništio je odluku i obustavio postupak protiv Željka Lackovića, a Povjerenstvu ostaje mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu RH.

Sud je zaključio kako povreda načela djelovanja, onako kako je to obrazložilo Povjerenstvo, nije utemeljena na postojećim zakonskim odredbama.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, navodi sud u rješenju, nije precizan u slučajevima povrede načela djelovanja i ta se nejasna odredba ne može primjenjivati u ovakvim situacijama.

Sporan naslov

Sudac Alen Golub, inače, postao je poznat nakon što je Lackovićevoj supruzi nepravomoćno dosudio 40.000 kuna za duševne boli koje joj, postane li presuda pravomoćna, mora platiti tjednik Podravski list. To je, inače, najveća dosuđena odšteta u povijesti tog lista.

Odšteta joj je dosuđena zbog naslova “Kad je drugi nisu htjeli” iznad kratke Lackovićeve izjave da se njegova supruga javljala na mnogo natječaja u županiji, ali nitko je nije pozvao na razgovor.

Kasnije je zaposlena u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, gradu u kojem Lacković drži sve konce. On je čelnik Gradskog vijeća u kojem njegova lista drži većinu, a gradonačelnik Hrvoje Janči njegov je kadar.


Tagovi: ALEN GOLUB SUKOB INTERESA žELJKO LACKOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO