PRESUDA TRGOVAČKOG SUDA U OSIJEKU

Sud odlučio: Bivši direktor Jozinović ne mora vratiti novac Piškornici!

Objavljeno, 31. srpnja 2021. Naše priče
# Foto: VARAŽDINSKA ŽUPANIJA / Župan Darko Koren i njegov kum Mladen Jozinović
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović ne mora vratiti 870.000 kuna naknade koje si je, uz plaću, isplaćivao na temelju ugovora kojeg je sklopio sam sa sobom.

Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku koji je odlučivao o tužbi tvrtke kćeri Piškornica-sanacijsko odlagalište za naknadu štete jer si je Jozinović, uz plaću koju je dobivao kao direktor Piškornice, s računa tvtke kćeri mjesečno isplaćivao i 10.000 kuna honorara neto.

“Kako je sporne ugovore Jozinović sklopio sam sa sobom, smatramo kako su oni ništetni pa je stoga dužan vratiti utuženu svotu jer je navedene iznose primio na temelju ništetnih ugovora”, tvrdila je Piškornica-sanacijsko odlagalište u tužbi.

Protiv Jozinovića na Županijskom sudu u Varaždinu vodi se i kazneni postupak zbog nezakonite isplate milijun kuna bonusa za dobro poslovanje tvrtke Piškornica-sanacijsko odlagalište. Taj slučaj nema veze s ovim. Jozinović je bio direktor odlagališta otpada Piškornica kod Koprivnice, a smijenjen je u studenom 2017. nakon što se otkrilo da si je isplatio bonus i naknade.

JOZINOVIĆEV KUM ŽUPAN

Jozinović je u svojoj obrani na sudu u Osijeku naglasio kako se o isplati naknade dogovarao s koprivničkim županom Darkom Korenom i tadašnjim varaždinskim županom Predragom Štromarom. Njemu je to tada bilo nesporno, a pogotovo jer je dobio informacije struke da je ovlašten sam donijeti takvu odluku pa nije bilo potrebe da to pitanje stavlja na dnevni red skupštine.

“Konzultirao sam stručnjake, kako pravne, financijske i porezne, te su mi rekli da sam ovlašten sklapati ugovore, odnosno voditi poslove društva, pa sam i sklopio ugovore o svojoj naknadi za rad u društvu. Nisam napravio nikakvu štetu niti jednom od ta dva društva, već naprotiv, samo korist”, naglasio je bivši šef Piškornice.

Župan Koren, predsjednik skupštine Piškornice i Jozinovićev kum, tvrdi pak kako su raspravljali o zahtjevu Jozinovića za isplatu naknade za vođenje društva, ali nikakva formalna odluka nije donesena.

“Bilo mi je poznato da si gospodin Jozinović isplaćuje naknadu od 10.000 kuna mjesečno, ali mi nije bilo poznato na temelju čega se to isplaćuje. U to vrijeme imali smo povjerenja u gospodina Jozinovića i smatram da je posao obavljao vrlo kvalitetno”, svjedočio je Koren na Trgovačkom sudu.

Nakon što se u jesen 2017. otkrilo da si je Jozinović isplatio milijun kuna bonusa te je uz to imao i plaću te 10.000 kuna honorara mjesečno, sazvana je izvanredna skupština na kojoj je Jozinović smijenjen

Bivši potpredsjednik Vlade Štromar ističe kako osnivači Piškornice nisu donijeli odluku da Jozinoviću kao direktoru tvrtke kćeri pripada naknada, odnosno nagrada za rad.

“Kada je društvo iskazalo dobit krenule su rasprave da bi Jozinoviću trebalo dati određenu nagradu i potencijalno smanjiti obveze županija oko zbrinjavanja otpada. Nismo donijeli odluku o isplati nagrade, iako smo razgovarali da bi moglo biti 10 posto od dobiti.

Odluka o isplati direktoru nije donesena jer nije bila niti prezentirana, niti spremna u formalnom obliku, a ja sam smatrao da kao osnivači Piškornice d.o.o. nemamo niti pravo uplitati se, jer tvrtka kćer nema nadzorni odbor niti skupštinu i to je odluka direktora kao ovlaštene osobe koja mora raditi po zakonu”, dometnuo je Štromar.

ŽELJKO KOLAR: NISMO ODOBRILI

Na ročištu je svjedočio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predstavnik jednog od osnivača Piškornice i također član Skupštine tvrtke. On je bio najkonkretniji u svojem iskazu.

“Na 24. sjednici Skupštine društva na dnevnom redu, točka 10. a i b je bila za isplatu nagrade, a druga za isplatu naknade direktoru za rad u iznosu od 10.000 kuna mjesečno, ali tražio sam da se ta točka skine s dnevnog reda jer nije bilo dobro obrazloženo.

Tražio sam i da se dodatno argumentira i dostavi dokumentacija za sljedeću sjednicu kako bi o tome mogli raspravljati i odlučivati, ali to nikada nije dostavljeno. Smatrao sam da zbog povećanja posla treba razmisliti o dva direktora društva. No, u tom trenutku odluku o naknadi i nagradi Jozinoviću nismo donijeli, niti smo tu odluku donijeli naknadno.

U tom trenutku nisam imao saznanja da si je Jozinović isplatio naknadu, niti sam imao bilo kakvih saznanja da se ta naknada isplaćuje”, tvrdi Kolar.

Nakon što se u jesen 2017. godine otkrilo da si Jozinović isplatio milijun kuna bonusa te je uz to imao i plaću te 10.000 kuna honorara mjesečno, sazvana je izvanredna skupština na kojoj je Jozinović smijenjen. Kolar kaže da su tada konstatirali kako Jozinović nije imao pravo isplatiti nagradu i napraviti si ugovor o isplati bez odobrenja osnivača.

Ipak, Trgovački sud u Osijeku odbio je tužbu tvrtke Piškornica-sanacijsko odlaglište uz obrazloženje da u njegovu postupanju prilikom isplate naknade nije bilo ništa protuzakonito. Tvrtka se može žaliti na nepravomoćnu presudu.


Tagovi: MLADEN JOZINOVIć PIšKORNICA PRESUDA TRGOVAčKI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO