Studenac preuzima još jednu tvrtku u našem kraju. Imat će čak 1200 dućana!

Objavljeno, 23. srpnja 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Sloga podravska trgovina u Koprivnici postala Studenac
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački lanac s najviše prodavaonica u Hrvatskoj preuzima još jednu tvrtku u našem kraju.

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već dogovoreno i čeka se samo formalan potpis kupoprodajnog ugovora.

Špar Bjelovar ima oko 150 zaposlenih čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 718 eura. Lani je ostvario 22,4 milijuna eura prihoda (rast od 13 posto) te neto dobit od 1,1 milijun eura (rast od 38 posto).

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je Studencu preuzimanje bjelovarskog Špara navodeći kako time neće doći do nedopuštene koncentracije poduzetnika na područjima Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije.

Kupili Strahinjčicu

Studenac pak ima 415 milijuna eura prihoda (rast od 33 posto), ali i godišnji gubitak od 1,3 milijuna eura. U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura.

Nedavno je Studenac preuzeo trgovački lanac Strahinjčicu s 47 dućana u Zagorju i okolici te oko 200 zaposlenih. Najavili su tri akvizicije ove godine, a Špar je druga.

Lani je Studenac preuzeo dubrovački lanac Pemo te kutinsku Loniju koja je prije toga kupila trgovački lanac Slogu podravsku trgovinu. Preuzimanjem Strahinjčice i Špara imat će ukupno blizu 1200 prodavaonica u Hrvatskoj. Do kraja godine planira ih otvoriti još 100-tinjak.

Vlasnik Studenca je veliki poljski fond Enterprise investors koji je u širenje u Hrvatskoj u pet godina uložio više od 250 milijuna eura.

Rast KTC-a

Omiški Studenac uglavnom ima dućane malog formata – male kvartovske prodavaonice i samoposluge. Na drugom je mjestu po broju trgovina Konzum koji danas ima oko 600 prodajnih jedinica, uglavnom većih supermarketa i hipermarketa.

Treći po broju prodajnih mjesta je splitski Tommy s ukupno oko 230 prodavaonica, četvrti je Spar s oko 120, a pete Plodine sa 110. Lidl ima 105, a sestrinska tvrtka Kaufland (dio iste Schwarz grupe) 45 trgovina.

Križevački trgovački div KTC danas ima 32 robna centra i prodavanice, ali i 24 ugostiteljska objekta (restorani i kafići), 16 benzinskih postaja, 21 poljoljekarnu i vlastite plastenike s proizvodnjom povrća.


Tagovi: PREUZIMANJE šPAR STUDENAC

NEDAVNO OBJAVLJENO