UPISI U ŠKOLE

Strukovne škole poluprazne: slab interes za mljekare, keramičare i kuhare

Objavljeno, 03. rujna 2019. Vijesti
# Foto: Srednja gospodarska škola Križevci
AUTOR
Redakcijski tekst

Oko 4900 slobodnih mjesta ostalo je u srednjim školama u trećem upisnom roku koji traje do 20. rujna, službeni su podaci Ministarstva obrazovanja.

Premda nova školska godina počinje već u ponedjeljak, 9. rujna, oni koji nisu izabrali željeno zanimanje moći će to učiniti i nakon tog datuma. Najviše slobodnih mjesta je u strukovnim školama diljem zemlje.

Na području Koprivničko-križevačke županije još je 106 slobodnih mjesta, među kojima su, zanimljivo, i dva mjesta za opću gimnaziju u Križevcima. Najviše nepopunjenih mjesta je u križevačkoj Srednjoj gospodarskoj školi, čak 35 od prvotno planirane upisne kvote od 105 učenika.

U toj je školi u trećem upisnom krugu slobodno 18 mjesta za zanimanje mljekar, otkrivaju službeni podaci Ministarstva. Malo neobično s obzirom da je upisna kvota u prvom roku bila samo sedam učenika za kombinirani odjel, a dosad su popunjena dva mjesta.

Prije 20-ak godina zanimanje mljekar u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima imalo je samostalni razredni odjel s čak 30 učenika. A onda se dogodio potop i u zadnje tri godine nije upisan nijedan učenik. Razmišljalo se o ukidanju zanimanja, ali na kraju se to nije dogodilo.

U Srednjoj školi Ivan Seljanec u Križevcima još je 15 slobodnih mjesta: po sedam za tesara i keramičara. U Strukovnoj školi u Đurđevcu nepopunjeno je još 18 mjesta, najviše za pomoćnoga kuhara i kuhara (13).

U Obrtničkoj školi u Koprivnici ostalo je 19 od ukupno predviđenih 178 upisnih mjesta. Najviše, po tri, za plinoinstalatera i konobara.


Tagovi: MLJEKARI SREDNJE šKOLE UPISI

NEDAVNO OBJAVLJENO