STRUKA O ENERGANI NA OTPAD

Uršić: Da sam na Podravkinu mjestu, kraj tvornica bih već stavio dva tenka da se obranim od tog zla!

Objavljeno, 26. listopada 2017. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Energana u kojoj bi se spaljivale gorive frakcije otpada, a jednu takvu čelnici Piškornice planiraju graditi u Podravini, nije ništa drugo nego obična spalionica smeća, i to bez filtra, te kao takva predstavlja visokotoksičan pogon i veliko zlo.
Sukus je to večerašnjeg izlaganja prof. dr. sc. Stanka Uršića, fizikalnoga kemičara i vodećeg hrvatskog stručnjaka za ekologiju, na javnoj tribini u Koprivničkom Ivancu, općini na čijem području već godinama raste megasmetlište Piškornica na koje se dovoze deseci tisuća tona smeća gotovo iz cijele Hrvatske. Na tribini koja je privukla oko 150 ljudi govorio je i bivši ministar zaštite okoliša prof. dr. Slaven Dobrović, koji je također upozorio na pogrešan koncept gomilanja smeća koji zagovara Piškornica.
Premda je bio najavljen, na tribini se nije pojavio direktor Piškornice Mladen Jozinović. Kako doznajemo, opravdao se unaprijed dogovorenim obvezama.
– Taj RDF koji bi se spaljivao u energani obično je smeće, to nije otpad. Ta energana na RFD tipični je kriminalni trik spalionice bez filtra. Ako i ima filtre, onda su ti filtri također obično, beskorisno smeće – upozorio je Uršić i podsjetio kako je spaljivanje RDF-a u energanama opasno zbog udjela teških metala i visokokancerogenih dioksina i furana.
– Takva energana je, dakle, visokotoksičan pogon. Da sam na Podravkinu mjestu, stavio bih odmah vojsku i dva tenka kraj tvornice dječje hrane! Da se svim sredstvima obrani od tog zla – slikovito je objasnio Uršić.
Kaže kako nije nitkov i nikad neće cinkati Hrvatsku u inozemstvu, ali golema je opasnost da Piškornicu i planiranu energanu na smeće Podravkina strana konkurencija iskoristi u borbi za tržište. To je velika opasnost za samu opstojnost Podravke, smatra profesor. Dakle, energana na RDF u Podravini ne smije proći, zaključuje.

Bivši ministar zaštite okoliša prof. dr. Slaven Dobrović istaknuo je kako je megalomanski centar Piškornica i planirana energana na otpad isključivi interes investitora i nikoga drugog

Bivši ministar zaštite okoliša, današnji saborski zastupnik Mosta prof. dr. sc. Slaven Dobrović istaknuo je kako je megalomanski centar Piškornica i planirana energana na otpad isključivi interes investitora i nikoga drugog. Ti projekti ne nose ništa dobro ljudima i okolišu, a sramotno je da se forsiraju glomazni i neučinkoviti centri umjesto cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koji uključuje odvajanje na kućnom pragu, sortirnice, ponovnu uporabu i recikliranje.
– Ne smijemo više graditi Piškornice, moramo ozbiljno poraditi na smanjivanju količine otpada koji završava na odlagalištima. Samo lani je, primjerice, uvezeno oko 140.000 tona reciklata. Zašto  tu vrijednu sirovinu uvoziti i plaćati kad je možemo i tu izdvojiti u plasirati u novu proizvodnju i nova radna mjesta – ističe Dobrović.
Na tribini koja pobudila veliko zanimanje i brojna pitanja i polemike prisutnih bili su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) sa suradnicima, saborski zastupnik HSS-a Mladen Mađer, načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović (HSS), predsjednica Uprave koprivničkoga Komunalca Maja Hleb i mnogi drugi.
Izvještava: Robert Mihaljević

Prof. dr.. sc. Stanko Uršić u razgovoru nakon tribine

Radiolog i mještanin Ivanca dr. Ivica Jakupić žestoki je protivnik Piškornice i energane

Na javnoj tribini bilo je oko 150 ljudi

Zdesna: aktivist Siniša Bosanac, saborski zastupnici Slaven Dobrović i Mladen Mađer te općinski načelnik Mario Švegović

Gradonačelnik Mišel Jakšić s prvim suradnicama Melitom Samoborec i Ksenijom Ostriž

Dolazak na tribinu u društveni dom u K. Ivancu

Prof. dr. sc. Stanko Uršić beskompromisno za zaštitu okoliša i zdravlja ljudi


Tagovi: JAVNA TRIBINA PISKORNICA STANKO URSIC

NEDAVNO OBJAVLJENO