PO TOME SMO U EUROPSKOM VRHU

Stručnjaci složni: nezaposleni Hrvati u naponu snage uopće ne žele raditi

Objavljeno, 06. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / POSAO.HR
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je s Italijom u vrhu Europske unije prema broju radno sposobnih, a radno neaktivnih stanovnika,otkrivaju najnoviji podaci Eurostata.

S obzirom da je potražnja za radnicima ovog časa – posebno u građevinarstvu i ugostiteljstvu – ogromna, teško je objasniti veliku neravnotežu između broja traženih radnika i broja radno neaktivnih stanovnika. Što se tu zapravo događa, analizirao je poslovni tjednik Lider.

Bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof ističe pitanje spremnosti radno sposobnih na rad. Primjerice, posebno u oči upada podatak da u dobnoj skupini od 25 do 49 godina, dakle među ljudima u naponu snage, među radno neaktivnima čak oko 70 posto ne želi raditi, a taj postotak za one u rasponu od 50 do 64 godine starosti penje se na iznimno visokih 84 posto.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori potvrđuju Krištofovu tezu da neki ljudi jednostavno ne žele raditi te tumače zbog čega je to tako. Kažu kako te osobe imaju povoljnu financijsku situaciju u obitelji (primjerice, kućanice kao uzdržavani članovi), korisnici su socijalnih transfera, prijevremeno su umirovljeni, pripadnici su sive ekonomije te, što je posebno važno, žive od rentijerstva.

Rentijerski mentalitet specifičan je za naše podneblje zbog razvijenog turističkog sektora. Rentijerska ekonomija, piše Lider, umanjuje sklonost traženju formalnog zaposlenja pa uzroke neaktivnosti dijelom trebamo tražiti i u rastu apartmanizacije.


Tagovi: LIDER NE žELE RADITI NEZAPOSLENI RADNO NEAKTIVNI ZAPOSLENOST

NEDAVNO OBJAVLJENO