Strmoglav pad uspješne tvrtke: prihodi prepolovljeni, otišlo 13 posto radnika

Objavljeno, 15. svibnja 2024. Vijesti
# Foto: VEMO TRADE / Pogon brzorastuće koprivničke tvrtke
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon lanjske vlasničke prodaje brzorastuće koprivničke kompanije, uslijedio je rijetko viđen, doslovce dramatičan pad poslovno-financijskih pokazatelja.

Riječ je o tvrtki Vemo trade koja proizvodi papirnate shopping vrećice i koja je proteklih godina bila sinonim strelovitog poslovnog uspjeha. Ljetos su je preuzeli austrijski investicijski fond ACP i slovenski Alfi PE, navodno za 40-ak milijuna eura.

Osnivač tvrtke Jozo Vujeva iz Drnja kod Koprivnice povukao se prije par godina iz vlasničkih i upravljačkih struktura te je sve prepustio kćeri Josipi Jurić koja je dosad bila jedina vlasnica i na čelu tvrtke.

Pad cijena

Kako su u kolovozu priopćili novi vlasnici, bili su posebno impresionirani operativnom izvrsnošću Vemo tradea i fokusom na usluge te se vesele daljnjem ubrzanju rasta koprivničke tvrtke. No, dogodilo se upravo suprotno.

Prema podacima Financijske agencije, prihodi Vemo tradea lani su doslovce prepolovljeni u odnosu na godinu ranije: iznosili su 10 milijuna eura, što je pad od nevjerojatnih 50 posto! Tvrtka je pritom poslovala s gubitkom od 173.000 eura, dok su predlani prikazali neto dobit od gotovo 5 milijuna eura!

Što se to dogodilo? Prije svega, lani je na globalnim tržištima snažno pala cijena papirnate ambalaže koja je bila drastično narasla za vrijeme epidemije Covida. No, Vemo trade je tijekom protekle godine doživio i značajan količinski pad prodaje.

Prodaja im je, naime, bila snažno rasla za vrijeme Covida jer su imali specifične proizvode za to sumorno doba: papirnate vrećice za dostavu robe i ambalažu za hranu za van. Europski kupci su pritom gomilali zalihe te robe u strahu od novih posljedica pandemije.

U pravi trenutak

Valja svakako naglasiti kako Vemo trade na stranim tržištima, pretežno u zapadnoeuropskim zemljama, ostvaruje više od 95 posto prodaje, pa je itekako ovisan o globalnim mijenama u tom biznisu.

Prošle se godine, dakle, dogodilo otrježnjenje. Potražnja za takvom ambalažom naglo je pala, a cijene su zaronile na najniže razine u proteklih nekoliko godina. Može se, dakle, reći da se vlasnik riješio Vemo tradea u pravi trenutak.

Istodobno, broj zaposlenih smanjen je za čak 13 posto: lani je u prosjeku Vemo trade imao 100 radnika, što je 15 manje nego pretprošle godine. Svaki osmi radnik, dakle, napustio je tvrtku. Pritom je prosječna neto plaća iznosila 1150 eura i bila je veća za 70 eura.


Tagovi: 2023 AMBALAZA GUBITAK PAD PRIHODI VEMO TRADE VREćICE

NEDAVNO OBJAVLJENO