MIRKO HABIJANEC

Stranci nam uzimaju poslove, a nitko ne kontrolira kako plaćaju radnike

Objavljeno, 13. listopada 2020. Razgovori
# Foto: Glas Podravine / Mirko Habijanec, predsjednik uprave Radnika
AUTOR
Robert Mihaljević

Križevačka građevinska tvrtka Radnik dobit će dva vrijedna posla u Koprivnici.

Ugovor o gradnji sportske dvorane težak oko 13 milijuna kuna već je potpisan, a očekuje se i onaj za novu osnovnu školu koja će stajati više od 50 milijuna kuna.

Radnik je lani ostvario 465 milijuna kuna prihoda, što je šest posto više nego godinu ranije, te neto dobit od 29 milijuna kuna, čak 26 posto više. Riječ je o jednom od najboljih poslovnih rezultata u povijesti.

Bila je to prigoda da malo porazgovaramo s predsjednikom uprave i većinskim vlasnikom Radnika Mirkom Habijancem, čelnikom HUP-ove udruge poslodavaca u graditeljstvu.

D: Kako se sektor nosi s korona krizom?

– Zahvaljujući dosta pripremljenih ugovora i investicija financiranih novcem EU fondova i Vlade, posla ima dovoljno. No, imamo problem jer su to skokovite nabave i nema dobrog kontinuiteta, ali nadamo se da će se to promijeniti.

Danas samo građevinarstvo ima oko 100.000 zaposlenih, a opseg posla je veći četiri do pet posto. Inače, cijela građevinska industrija zapošljava oko 150.000 ljudi i to je važna djelatnost za ukupno gospodarstvo države.

Pokazatelji koje imamo kažu da jedno mjesto u građevinarstvu producira tri do pet radnih mjesta u ostalim granama industrije. Ono veže na sebe 40 do 50 drugih djelatnosti i zato je iznimno važno za gospodarstvo svake zemlje.

D: Dakle, novca investitora ima dovoljno?

– Danas novca i financija ima dovoljno. I treba samo napraviti kvalitetne projekte u javnoj infrastrukturi, ali i drugdje, primjerice u proizvodnim djelatnostima koje će generirati radna mjesta, zaposlenost.

Domaće građevinarstvo je na dobrim osnovama i može raditi velike i zahtjevne projekte. Meni je žao da su propale značajne, velike kompanije, pa nam stranci dolaze raditi neke prestižne objekte čija se vrijednost mjeri u milijardama.

No, nadam se da će se i to ubuduće promijeniti. Zasad možemo tolerirati da nam stranci dolaze raditi tamo gdje mi nemamo operativu, ali ono što mi možemo raditi, nije dobro da nam rade stranci. Svaka država štiti svoja radna mjesta i gospodarstvo i moramo ulagati napore da se to održi.

U svakom slučaju, pred nama je svijetla budućnost. Epidemija će proći, bilo je i većih pošasti u našoj državi kroz povijest pa smo sve prošli i opstali.

Mirko Habijanec, predsjednik uprave tvrtke Radnik
Radnik će graditi školu i sportsku dvoranu u Koprivnici / Foto: Danica.hr

D: Kako je Radnik poslovao u prvih devet mjeseci ove godine?

– Radnik je ostvario značajan rast jer smo lani ugovorili dosta projekata. Na tome smo intenzivno radili nekoliko godina ranije. Osim toga, ulagali smo i u druga poduzeća te smo osnovali snažnu grupu Radnik. Otprilike 10 posto poslova koje nudimo na kraju i ugovorimo. A Radnik će ove godine sigurno rasti 10 do 20 posto u odnosu na lani.

D: Već dugo imate radnu jedinicu u Njemačkoj. Kakva je tamo situacija?

– Nijemci ulažu velike napore da se radna mjesta očuvaju i da se omogući slobodan protok ljudi. Za usrksnih praznika, primjerice, naši su radnici mogli slobodno doći iz Njemačke i biti sa svojim obiteljima. Nije bila potrebna karantena od 15 dana.

Najgore je ako vam netko da novce, a ne smijete raditi. To nije dobro. Gospodarstvenici ne mogu očekivati od države da im pomaže, teret krize mora se dijeliti između poduzeća, zaposlenih i države. Mislim da se država, odnosno javni sektor ne smije previše zaduživati jer time opet ulazimo u začarani krug, presing kamata i povrata kredita.

D: Kako se Njemačka nosi sa stranom konkurencijom u građevinarstvu?

– Ne volimo gledati kad nam poslove uzimaju stranci. Nitko, niti jedna inspekcija, ne kontrolira, recimo, isplaćuju li strani građevinari plaće po našem granskom kolektivnom ugovoru koji ima snagu zakona. Tu vam je taj prag lojalne konkurencije. A mi se čudimo kako takvi ne mogu raditi u Njemačkoj ili drugdje na Zapadu. Pa ne mogu jer moraju ispunjavati sve uvjete kao i domaće tvrtke. Kod nas se tome ne pridaje velika pažnja.

A i javni naručitelji rijetko u javnim nabavama propisuju da se plaće isplaćuju u skladu s kolektivnim ugovorima. Mi smo imali samo jedan takav slučaj, Lječilište Veli Lošinj u nadležnosti Primorsko-goranske županije. Oni su prvi koji su to napravili u natječaju. Zakonito isplaćujete plaće i onda je to lojalna konkurencija.

D: Kolike su plaće u građevinarstvu?

– Od 1. rujna osnovna plaća je povećana za 3,5 posto i sad iznosi 4200 kuna. Očekuje se da će je ministar proglasiti opće obveznom za sve – i domaće i strane tvrtke. U Njemačkoj je, dakle, teški krimen ako se toga ne pridržavate i kazne su ogromne. Ne smije se događati isplata plaća na ruke, korupcija i druge nepravilnosti.


Tagovi: GRAđEVINARSTVO MIRKO HABIJANEC RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO