ČINI SE KAKO JE TO GOTOVA STVAR

Stožer ukida zabranu napuštanja županija, evo datuma i uvjeta

Objavljeno, 02. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACIJA / Podravska magistrala kod Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Sve se glasnije najavljuje kako bi Nacionalni stožer civilne zaštite 11. svibnja mogao ukinuti odluku o zabrani napuštanja županija te omogućiti neograničena putovanja cijelom zemljom.

O tome se, kako ovih dana pišu mediji, već naveliko govori unutar Nacionalnog stožera, a istu priču ponavljaju i u lokalnim stožerima na sjeveru Hrvatske.

Štoviše, posve je sigurno kako će Nacionalni stožer 11. svibnja doista ukinuti odluku o zabrani napuštanja županija ako epidemiološka situacija bude prihvatljiva.

Ovog časa sve ide u tom smjeru, a slična je situacija i u okolnim zemljama, primjerice Austriji, koja zbog povoljne epidemiološke situacije postupno ukida brojna ograničenja.

STUDENTI NA FAKULTETE

Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta Stožer je donio 23. ožujka, pa se nakon toga puna četiri tjedna bez propusnica uopće nije moglo iz općina i gradova. Potom je 19. travnja dopušteno slobodno kretanje unutar županija.

Odluka o zabrani putovanja izvan županija mogla bi se, tako, ukinuti nakon 50 dana primjene, i to zajedno s početkom rada terasa kafića i restorana te vrtića, shopping centara i nižih razreda osnovnih škola.

Osim toga, 11. svibnja opet se uvodi međužupanijski javni prijevoz, a studentima počinju vježbe na fakultetima. Samo zbog tih činjenica zabrana napuštanja županija postat će besmislena.

U trećoj fazi, od 11. svibnja, dopušta se okupljanje na javnim mjestima do deset osoba.


Tagovi: STOžER UKIDANJE ZABRANA NAPUšTANJA ZUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO