STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA JE TO PROTUUSTAVNO

Stožer odlučio da policija može brojati ljude na zabavi u vašem stanu

Objavljeno, 30. listopada 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Nacionalni stožer posljednjom je odlukom zabranio masovnija javna i privatna okupljanja, a dio mjera već je naišao na ozbiljnu kritiku zbog moguće neustavnosti.

Odlukom se, dakle, propisuje zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu. Na svadbenim svečanostima može biti najviše 30 osoba, kao i na pogrebima.

No, najspornija odredba vezana je uz privatne svečanosti i druženja na kojima ne smije biti više od 15 osoba. Ako, recimo, slavite rođendan u vlastitoj kući, ne smijete imati više uzvanika od tog broja.

Ključni je problem u tome da kontrolu te mjere, prema odluci Stožera, preuzima policija. No, to je već ozbiljno zadiranje u ustavom zajamčene slobode građana.

Đorđe Gardašević, profesor na Katedri za Ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za Telegram tumači kako je riječ o ozbiljnom ugrožavanju prava na privatnost.

USTAVNO PRAVO NA PRIVATNOST

“Kada imamo mjeru kojom je propisano da na ‘privatnim’ svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba, onda je riječ ne samo o mjeri koja uopće nije eksplicitno propisana Zakonom, već se radi i o mjeri koja na iznimno ozbiljan način ulazi u ustavno zajamčeno pravo na privatnost.

Ovo tim više što odluka Stožera dodaje i to da se za kontrolu provedbe te odluke zadužuje, između ostalog, i policija”, kaže profesor ustavnog prava.

Gardašević smatra da javna vlast uopće nema ovlasti propisivati zabrane za privatne prostore.

“O mjerama koje uvode nova ograničenja ljudskih prava, izvan onoga što je već bilo propisano postojećim zakonodavstvom, svakako treba odlučivati Hrvatski sabor, a ne Stožer civilne zaštite.

To bi vrijedilo za, na primjer, uvođenje policijskog sata ili praćenja građana putem mobitela ili pak uvođenje novih vrsta kazni za kršenje mjera”, tumači Gardašević za Telegram.


Tagovi: BROJ LJUDI POLICIJA STAN STOžER

NEDAVNO OBJAVLJENO