NITKO O NJIMA NE VODI BRIGU

Stožer Ministarstvu: Hitno nađite smještaj za 30 korisnika ilegalnog doma

Objavljeno, 13. listopada 2020. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / GLAS PODRAVINE / Korisnike doma u Legradu prebacuju u bolnicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski stožer u Koprivnici traži da se Ministarstvo socijalne politike hitno očituje o tome gdje će i kako zbrinuti korisnike ilegalnog doma za starije osobe u Legradu.

U ilegalnom objektu za starije pod mjerom samoizolacije trenutno je smješteno deset korisnika koji nakon testiranja nisu bili pozitivni na koronavirus.

Načelnik stožera Ratimir Ljubić naglasio je i kako korisnicima doma koji su hospitalizirani u Općoj bolnici Koprivnica sukladno zdravstvenim protokolima idućeg tjedna ističe 21 dan bolničkog liječenja. Riječ je o 20-ak osoba koje su zadržane na bolničkom liječenju.

Zato je, kaže, Ministarstvu socijalne politike upućen dopis u kojem žurno traže očitovanje na koji će način Ministarstvo zbrinuti korisnike koji su trenutno u bolnici te one u objektu u Legradu.

Županija, također, traži od svih općina i gradova provjeru “pružatelja usluga smještaja koji su ishodili pozitivno rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za rad, a sve u cilju sprječavanja nepravilnosti ili potencijalnog rada bez dozvole”.

Glavna županijska epidemiologinja dr. Draženka Vadla apelirala je na sugrađane da poštuju propisane mjere epidemiološke prevencije kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

Na području županije, ističe, nema žarišta, no problem predstavljaju mlađe osobe koje su asimptomatski nositelji koronavirusa te osobe koje osjećaju određene zdravstvene smetnje i unatoč tome ulaze u nepotrebne kontakte sa starijim osobama čime uvelike ugrožavaju njihovo zdravlje.

Ključno je da se svi pridržavaju epidemioloških mjera, održavaju distancu i higijenu te nose masku prema uputama.

“Posebno oni koji su upućeni na testiranje jer prema zadnjim slučajevima događa se da upravo takve osobe zbog nesavjesnog i neprimjerenog kontakta s osobama iz svoje okoline prenose virus”, zaključuje dr. Vadla.


Tagovi: ILEGALNI DOM MINISTARSTVO STOžER

NEDAVNO OBJAVLJENO