ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Stopa umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj među najvećima u EU

Objavljeno, 09. rujna 2020. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / ILUSTRACIJA / Evakuacija korisnika doma za starije u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je među najgorim zemljama Europske unije prema broju zaraženih i umrlih od koronavirusa, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti.

Prema tim podacima, u protekla dva tjedna broj umrlih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 0,7 posto i po tome smo četvrti u EU. Ispred nas su Rumunjska (3,2), Bugarska (1,6) i Španjolska (1,4 posto). Slovenija, primjerice, ima samo 0,1 posto.

Najviše umrlih od početka epidemije je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 54. Slijede Zagreb (26), Osječko-baranjska (24) i Koprivničko-križevačka županija (16).

Osim toga, Hrvatska je danas i na četvrtom mjestu po broju oboljelih na 100.000 stanovnika, odmah iza Španjolske, Francuske i Luksemburga.

Visoki tlak

Stručnjaci upozoravaju kako pokazatelj o broju preminulih ne ovisi samo o prosječnom broju zaraženih, već je jasan pokazatelj stanja zdravstvenog sustava pojedinih zemalja, piše Jutarnji.

Francuska, primjerice, ima osjetno veći broj oboljelih na 100.000 stanovnika, ali i najmanje za polovicu niži postotak umrlih nego u Hrvatskoj.

Kod pacijenata koji su u Hrvatskoj umrli od koronavirusa kao glavnu popratnu ili osnovnu bolest liječnici navode visoki krvni tlak.

Na pitanje zašto su najrizičniji oni s visokim tlakom, liječnici za Jutarnji kažu da ne mogu odgovoriti. Od početka epidemije Covid-19 vodi se kao respiratorna virusna bolest, pa poveznica visokog tlaka i virusa, koji u kombinaciji često završe fatalno, nije znanstveno objašnjena


Tagovi: EU KORONAVIRUS UMRLI

NEDAVNO OBJAVLJENO