ZANIMLJIVE POJAVE U SUDNICI

Što teksaški multimilijunaši rade na suđenju bivšem direktoru Piškornice

Objavljeno, 25. ožujka 2021. Naše priče
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Mladen Jozinović (desno) dolazi na sud u Varaždin
AUTOR
Robert Mihaljević

U tijeku je suđenje bivšem direktoru Piškornice Mladenu Jozinoviću koji je optužen za nezakonitu isplatu mlijunskog bonusa i lažnu diplomu prometnog fakulteta.

Varaždinski sud krenuo je s ispitivanjem svjedoka, o čemu lokalni mediji redovito izvještavaju. No, mnogima je promaknulo da suđenje bivšem čelniku podravskog megasmetlišta kao zainteresirana javnost prate i dvojica Amerikanaca.

Na suđenju u publici sjede otac i sin Jeffory Blackard i Huntigton Blackard, teksaški biznismeni koji su se obogatili na nekretninskim investicijama. No, što je to njima posebno zanimljivo na suđenju Jozinoviću?

Mladen Jozinović direktor je zagrebačke tvrtke Zero global waste čiji je osnivač Jeff Blackard. U tu je tvrtku prešao odmah nakon izbijanja afere i smjene u Piškornici. Danas je Jozinović direktor tvrtke, pa ispada kako ga na suđenju prati gazda glavom i bradom.

Veze s Kolindom Grabar Kitarović

Blackard je i nakon pokretanja kaznenog progona Jozinoviću dao javnu potporu tvrdeći kako su njhovi pravnici analizirali djela za koje ga se tereti te zaključili da tu nije ništa sporno. Dakle, daleko prije optužnice i još dalje od presude.

Jeff Blackard sa suprugom
Jeff Blackard sa suprugom / Foto: Facebook

Tvrtka Zero global waste, kako se navodi, razvija inovativnu tehnologiju za pretvaranje otpada u gorivo koje bi se koristilo u energanama. Osim toga, Blackard je iskazao interes i za preuzimanje poslovnog carstva hrvatskog kalja smeća Petra Pripuza.

Zato je Pripuz u Blackardovoj tvrtki imenovan savjetodavnim članom uprave, baš kao i bivši republikanski senator i kandidat za predsjednika SAD-a Rick Santorum. Blackard, koliko je poznato, još nije ušao u vlasničku strukturu Pripuzovih tvrtki CIOS i CE-ZA-R.

Teksaški multimilijunaš Jeffory Blackard blizak je administraciji donedavnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Poznat je po tome što se hvalio organizacijom posjeta bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u i ‘sređivanjem’ susreta s Trumpovim ljudima.

No, ključni i pompozno najavljivan projekt za Blackarda i njegove investitore trebala je biti gradnja Pašman rivijere s resortima i golf terenima koja bi stajala oko 500 milijuna dolara

Osim toga, Blackard je u fokus hrvatske javnosti dospio i nakon što je u Teksasu podigao repliku bračkog mjesta Supetra, na čemu mu je zahvalio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz Blackarda često je i uspješni investitor i gospodarstvenik Gentry Beach, koji je obnašao i funkciju potpredsjednika nacionalne kampanje Donalda Trumpa.

No, ključni i pompozno najavljivan projekt za Blackarda i njegove investitore trebala je biti gradnja Pašman rivijere s resortima i golf terenima koja bi stajala oko 500 milijuna dolara. O tome se naveliko pričalo sve do raspisivanja natječaja.

Nema diplomu fakulteta

Na taj natječaj Blackard se na koncu nije ni javio premda mu je Općina izašla u susret i pomaknula rok za dostavu ponuda na mjesec dana. Obrazložio je to prevelikim rizikom za cijelu investiciju zbog mogućih poremećaja na mediteranskom tržištu.

Jesu li, dakle, Blackardovi na suđenju kako bi dali potporu direktoru svoje tvrtke, koji je na prvom ročištu već priznao da nema diplomu fakulteta, ili su tamo da bi iz prve ruke čuli što mu se sve stavlja na teret? Vjerojatno i jedno i drugo.

Inače, tvrtka Zero global waste u Hrvatskoj tijekom 2018. i 2019. nije imala poslovnih prihoda, samo troškove. Zbog toga je prve godine završila u minusu od milijun, a druge u gubitku od 1,65 milijuna kuna. Financijskog izvještaja za prošlu godinu još nema.


Tagovi: JEFF BLACKARD MLADEN JOZINOVIć PIšKORNICA SUđENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO