KALVARIJA VLADIMIRA GREDELJA

Što se to događa s poznatim odvjetnikom i nekoć moćnim hrvatskim sucem

Objavljeno, 21. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (Vladimir Gredelj, kontroverzni odvjetnik)
AUTOR
Robert Mihaljević

Zabrana rada, optužnica zbog prijetnji, prijava zbog pištolja, izbacivanje iz ureda – sve se to srušilo na glavu kontroverznog bjelovarskog odvjetnika Vladimira Gredelja.

Bivši predsjednik Udruge sudaca i Županijskog suda u Bjelovaru te nekadašnji odvjetnik HDZ-a u ozbiljnim je privatnim i poslovnim problemima. Viši disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore (HOK) nedavno mu je zabranio odvjetnički rad na čak tri godine.

Presuda je, doduše, nepravomoćna i Gredelj se na nju žalio Vrhovnom sudu RH. No, ostaje zapisano kao je HOK bjelovarskom odvjetniku izrekao mjeru pod sumnjom da “protivno propisima traži i prima naknadu od stranke koju je bio dužan zastupati besplatno ili ako traži naknadu veću nego što je propisano Tarifom”.

Optužen za prijetnju

Od zvučnih predmeta Gredelj je najpoznatiji po zastupanju HDZ-a, bivšeg nogometnog suca Brune Marića koji je tužio UEFA-u i Huanita Luksetića koji je trebao ići u zatvor zbog uzgoja marihuane kojom je liječio svoju bolesti.

Bjelovarski odvjetnik svojedobno je bio i predsjednik Općinskog suda u Križevcima. Kasnije je dogurao do šefa Županijskog suda u Bjelovaru i čelnika hrvatske udruge sudaca.

Prije dvije godine protiv njega je bila podignuta optužnica zbog kaznenog djela prijetnje jer je “početkom listopada 2016. nakon glavne rasprave održane na sudu u Daruvaru, kao punomoćnik tužitelja htio ustrašiti tuženika”.

“Rekao mu je kako će mu priuštiti da više ne obavlja posao koji radi, a što je kod tuženika izazvalo strah za budući rad u svom zvanju te strah za svoju materijalnu egzistenciju i egzistenciju svoje obitelji”, navelo je Općinsko državno odvjetništvo.

Mediji su izvještavali i o tome kako ga je vlasnik zgrade u kojoj je smješten njegov odvjetnički ured izbacio iz prostora zbog navodnog duga za najam od čak 140.000 kuna. Promijenio je ulaznu bravu pa više nije mogao ući.

Izgubio pištolj

Imao je posla i s Prekršajnim sudom. Prvo mu je pravomoćnom presudom oduzet pištolj ‘argentinac’ jer nije obavio redovan liječnički pregled. Kad je policija došla po pištolj, Gredelj je rekao da ga je negdje zagubio, pa je zaradio i prijavu što nije na vrijeme prijavio gubitak oružja.

Prije nekoliko godina imao je i privatnu kalvariju. Njegova kći (41) optužena je da je pokušala ubiti supruga (35) nakon što joj je rekao da želi razvod. Prvo ga je oko dva ujutro udarila šakom u oko, pa ga onda naganjala kuhinjskim nožem te ga ubola u prsa.

Muž je potom htio pobjeći iz kuće, ali žena ga je zaskočila s leđa i oko vrata ga počela daviti metalnim lancem za pse. Jadnik se nekako uspio osloboditi, ali ona je razbila staklo na ulaznim vratima te ga gađala krhotinama. Uspio je pobjeći i pozvati policiju.

Lani je nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora, a zaključeno je kako je kobne noći bila smanjeno ubrojiva.


Tagovi: ODVJETNIK VLADIMIR GREDELJ ZABRANA RADA

NEDAVNO OBJAVLJENO