VELIKE TRANSAKCIJE NA BURZI

Što se to događa? Mirovinski fondovi došli do 52% dionica Podravke

Objavljeno, 19. ožujka 2020. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević / Ulaz u Podavkinu poslovnu zgradu u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Društvo za upravljanje mirovinskim fondovima AZ (Allianz i Zagrebačka banka) prešlo je prag od 15 posto vlasničkog udjela u Podravki.

Učinili su to nakon što je AZ obvezni mirovinski fond u petak na burzi kupio oko 21.700 Podravkinih dionica koje je platio otprilike sedam milijuna kuna.

Društvo AZ nakon te transakcije posjeduje ukupno više od milijun Podravkinih dionica koje su danas tržišno vrijedne oko 360 milijuna kuna.

Mirovinski fondovi kojima upravlja društvo PBZ-Croatia osiguranje također posjeduju oko 15 posto udjela u koprivničkoj kompaniji. Društvo Erste plavi ima otprilike 11 posto, a Raiffeisen mirovinski fond desetak posto.

Prodaja nakon izbora

Prema neslužbenim informacijama, dakle, mirovinci ovog časa drže blizu 52 posto Podravkina vlasničkog udjela i isto toliko glasova na glavnoj skupštini dioničara.

Već dulje vrijeme nagađa se kako bi mirovinski fondovi do kraja ove godine mogli preuzeti i dio državnog portfelja od 16-ak posto dionica. Ta informacija dosad nije službeno potvrđena, ali ni demantirana.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je kako Podravka nije tvrtka od strateškog državnog interesa i nije odbacio mogućnost da država proda 16-ak posto, koliko je ovog časa raspoloživo za prodaju.

No, stvar je tajminga i procjene kad bi se to moglo dogoditi. Mnogi upućeniji fondovski izvori tvrde kako se to sigurno neće dogoditi prije parlamentarnih izbora koji će biti na jesen. Nakon toga – sve je moguće.


Tagovi: DIONICE MIROVINSKI FONDOVI PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO